Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Međunarodno savetovanje...

Srbija: Međunarodno savetovanje “Energetika 2015”, Efikasnost je najveći resurs

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Obezbeđivanje dovoljnih količina energenata i održivi razvoj energetike prioritetni su zadaci struke. Energetika je pokretač razvoja

 

Izazovi i perspektive srpske energetike bili su centralne teme 31. međunarodnog savetovanja “Energetika 2015”, održanog na Zlatiboru od 24. do 27. marta. Tokom trodnevnog skupa, u prisustvu više od 700 stručnjaka iz zemlje i inostranstva i predstavnika resornih ministarstava Vlade, predstavljeno je više od 100 stručnih radova iz oblasti energetike, održivog razvoja i zaštite životne sredine. Učesnici su i ove godine ukazali na osnovne razloge zbog kojih je  sektor energetike pokretač ekonomskog razvoja zemlje.

Savetovanje je otvorio Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. On je podsetio da se pred energetikom nalazi još mnogo izazova, pre svega u segmentu energetske efikasnosti, održivog razvoja i zaštite životne sredine, koji se moraju ubrzano rešavati kako bi se uhvatio korak sa razvijenim evropskim državama.

– U saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, naše ministarstvo radiće na zaštiti životne sredine. To svakako nije jednostavno, ali težimo najboljim mogućim rezultatima u ovoj oblasti. Na ovogodišnjem međunarodnom savetovanju obuhvaćen je veliki deo oblasti i tema iz sektora energetike, održivog razvoja i zaštite životne sredine i verujem da će zaključci naići na razumevanje svih državnih organa – rekao je Rajić.

Ukazavši na značaj obezbeđivanja dovoljnih količina energenata, Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, istakao je da energetika predstavlja kičmu privrednog i ekonomskog razvoja i da u skladu sa tim resorno ministarstvo radi na donošenju odgovarajućih zakonskih rešenja.

– U toku je donošenje podzakonskih akata u okviru novog Zakona o energetici, koji je usvojen u decembru prošle godine. Usvajanje nove Energetske strategije kasni iz opravdanih razloga, a jedan od najvažnijih je odustajanje od “Južnog toka”. Zbog toga nacrt strategije mora biti podvrgnut određenim izmenama. Ovaj dokument bi trebalo da sagleda razvoj srpske energetike do 2030. godine – rekao je Banjac.

Govoreći o održivom razvoju energetike kao prioritetnom zadatku struke, predsednik Saveza energetičara prof. dr Nikola Rajaković istakao je značaj sektora energetike kao razvojne poluge za celokupni privredni razvoj Srbije, sa posebnim akcentom na oblast energetske efikasnosti, održivog razvoja i korišćenja obnovljive energije. On je rekao da energetska efikasnost predstavlja najznačajniji resurs u Srbiji, a s obzirom na to i najveći prostor za ulaganje.

Prof. Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora JP EPS, izrazio jeočekivanje da će dalji koraci u korporativizaciji “Elektroprivrede Srbije” dovesti do željenih efekata, koji su od značaja ne samo za EPS već i za celokupnu državu. Gajić je apelovao na stručnu javnost da se na korišćenje novih tehnologija, tehnoloških postupaka, metoda i inovacija, što može dovesti do značajnog zapošljavanja mladih ljudi, kao i do brže reindustrijalizacije Srbije.

U okviru uvodnih obraćanja, prezentacije o aktuelnostima poslovanja održalisu i predstavnici privrednih društava u okviru EPS-a – RB “Kolubara”, “TE-KO Kostolac” i TENT.

– Kada se uradi pozitivna strukturalna analiza energetskog sektora, energetska efikasnost je najveći resurs u Srbiji i prostor za ulaganje više sredstava i truda kako bi se popravio njen, trenutno, nizak nivo – rekao je prof. Dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara Srbije.

O ovoj temi govorilo se i u radu “Analiza potencijala povećanja energetske efikasnosti parnih kotlova 300-660 MW blokova PD TENT”, autora Đorđa Biljanovskog. Konstatujući da su parni kotlovi u TE najpodložniji padu stepena korisnosti tokom eksploatacije, što direktno uzrokuje pad energetske efikasnosti bloka, Biljanovski je naveo da su promene kvaliteta uglja, povećanje temperature dimnih gasova, gubici u čvrstim i nesagorelim materijalima, prisisan hladan vazduh i zaprljanost grejnih površina najuticajniji parametri koji dovode do promene efikasnosti kotla. Predstavnici organizatora i pojedini učesnici javno su izrekli pohvale i priznanje PD TENT za trud i upornost koji su uloženi na povećanju energetske efikasnosti njegovih postrojenja.

– Svi rukovodioci u TENT-u i njihove kolege, od samog početka rada ovih elektrana pa sve do danas, imali su zdrav odnos za očuvanje naučno-istraživačkog kapaciteta i rešavanje sopstvenih stručnih problema zahvaljujući uspešnoj i neprekidnoj saradnji sa Mašinskim fakultetom, sa kog je većina ovih stručnjaka i potekla, ali i sa drugim visokoškolskim institucijama – rekao je Aleksandar Gajić, član NO JP EPS. – U poslednjih 15 godina urađeni su brojni poslovi na revitalizaciji postrojenja, podizanju snage, povećanju stepena korisnosti termoblokova, kotlova, turbina i fascinira upravo ta želja da se jedan, za sadašnje uslove relativno zastareli sistem, pogotovo onaj od pre 45 godina u TENT A, popravi što je moguće bolje. To uliva nadu da se isti postupak može izvesti i u ostalim delovima elektroenergetskog sistema.

Na savetovanju “Energetika 2015” predstavljena su još dva rada stručnjaka iz PD TENT. O radu “Modernizacija merno-upravljačkog sistema pomoćnog kotlovskog postrojenja u TENT B” u ime grupe autora u sastavu Bogoljub Radojčić, Irina Jovanović, Zorana Đurđević, Mladen Radivojević, Petar Tatomirović, govorio je Ivan Ristić, član ovog autorskog tima. Prema njegovim rečima, u radu je prikazano tehničko rešenje projekta zamene sistema upravljanja. Rad “Predlog unapređenja regulacije broja obrtaja turbine napojne pumpe”, koji potpisuje grupa autora NebojšaTurnić, Nikola Novaković, Dalibor Filimonović – TENT B i Aleksandar Latinović – JP EPS, predstavio je Petar Tatomirović (TENT B), takođe član ovog tima.U ovom radu predstavljena je mogućnost poboljšanja algoritma regulacije broja obrtaja turbinenapojne pumpe.

Ovogodišnje međunarodno savetovanje organizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva privrede, PKS, JP EPS, NIS, JP EMS i JP “Srbijagas”.

Projekti i potencijali

U stručnom i naučnom delu savetovanja učestvovali su i stručnjaci RB “Kolubara”. Slobodan Radosavljević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, zajedno sa Nikolom Ile iz Svetske banke, prikazao je rad “Eko-performanse u specifičnim projektima rudarstva sa ekspozicijom pragova rizika”. Sa osvrtom na štete koje su prouzorkovale majske poplave, u radu je dat praktičan primer izrade Plana akcija za ublažavanje uticaja na životnu sredinu pri realizaciji netipičnog projekta u rudarstvu.

O “Značaju kolubarskog uglja u energetici Srbije” govorio je Miodrag Kezović, diplomirani inženjer geologije. Autor je kroz svoj rad prikazao ugalj kolubarskog basena kao najznačajniji domaći energetski potencijal, imajući u vidu ukupnu godišnju proizvodnju energenta, od koje se direktnim sagorevanjem proizvede oko 54 odsto ukupne električne energije u EPS-u. Kezović je govorio i o temi “Detaljan prikaz geološke građe u funkciji efikasne eksploatacije ležišta”.

Sanacija – prioritet

Slobodan Marković, pomoćnik direktora RB “Kolubara” za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje, održao je prezentaciju “Rudarski gigant na putu oporavka – sanacija proizvodnih kapaciteta”. Kroz hronologiju događaja Marković je prisutne upoznao sa posledicama koj su prošlogodišnje poplave nanele najvećem proizvođaču uglja, dinamica sanacije i revitalizacije proizvodne opreme na najproduktivnijem kopu “Tamnava – Zapadno polje”. Kako je objasnio, nakon procesa ispumpavanja počeće radovi na konsolidaciji mulja, a kada se mulj ukloni, biće ispunjeni svi uslovi za normalizaciju proizvodnog procesa.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!