Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSrbija: Lokalna firma...

Srbija: Lokalna firma pokreće hidroelektrane širom sveta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Znanje i stručnost uvek nađu put i tada dobar učinak dolazi kao prirodna posledica. Ovo dokazuje i uspeh firme Cem iz Užica, koja se može pohvaliti da se bavi puštanjem u rad hidroelektrana na skoro svim kontinentima. Za Biznis.rs smo razgovarali sa Ljubom Lečićem, vlasnikom i osnivačem.

„Naš posao je uglavnom orijentisan na Zapad. Mi radimo za inostrane partnere, bavimo se tehničkim savetovanjem, ispitivanjem elektromašinske opreme, puštanjem u rad hidroelektrana u čitavom svetu, od pripreme do revizije tehničke dokumentacije, protokola za ispitivanje, kao i fabrički prijem opreme u inostranstvu. Tu smo da obezbedimo ljudstvo za svakog klijenta. Odlikuje nas profesionalizam i visoko tehničko znanje”, objašnjava Ljubo Lečić.

Poslovna priča našeg sagovornika počinje u HE Bajina Bašta, gde je stekao iskustvo u radu. Oduvek je imao ljubav prema hidroelektranama, a u HE Bajina Bašta započeo je svoju karijeru kao mlad inženjer-pripravnik na velikom projektu koji se ticao revitalizacije ove hidroelektrane.

„U tom poslu, sarađujući sa strancima, nuđena mi je prilika nebrojeno puta da započnem sa njima inostranu karijeru, međutim, porodične obaveze su me u tom trenutku sprečavale da krenem tim putem. Znamo kakva je situacija ovde kod nas i da je teško doći do posla, ukoliko nemate ozbiljnu preporuku i konekciju sa određenim strukturama. Tako sam na nagovor supruge, koja mi je velika podrška, prihvatio posao. To je bila 2016. godina”, priča Lečić.

Na početku je bilo teško. Krenuli su od jedne male firme za preduzetničke delatnosti. Od 2021. godine posao ide u ozbiljnijem pravcu i od dve male firme, spajanjem je nastao Cem d.o.o.

Naš sagovornik dosta vremena provodi van zemlje obilazeći projekte za koje je zaduženo preduzeće Cem. Kao prvi čovek u firmi mora fizički da posećuje objekte na kojima rade i da se uvek trudi da ostavi utisak kroz profesionalan pristup poslu.

Dolazak do prvih klijenata je najteži, a kod našeg sagovornika to je bio prirodan sled stvari nakon odlično obavljenog posla u HE Bajina Bašta.

„Prvi posao koji sam prihvatio bila je revitalizacija HE u Gani. Nisu nikoga mogli da nađu ko bi mogao da to iznese. U nekoliko navrata su me kontaktirali, na kraju sam pristao. Obavljao sam praktično tri pozicije, od supervizora za elektromontažu, ispitivača za elektroopremu i koordinatora za ispitivanje. Mesto koordinatora za ispitivanje je pozicija prvog čoveka koji rukovodi testovima i kontroliše rad inženjera prilikom puštanja u rad hidroelektrane”, kaže Lečić.

Takođe, ističe da je usmena preporuka i uspešna realizacija jednog projekta, ono što ih je preporučivalo za sledeći.

„U ovom biznisu sve ide po preporuci. Možete biti firma od 200 zaposlenih, ako niko nije čuo za vas, stranci neće da sarađuju. Pokušavamo da se probijemo i na tržište Srbije i to samo kada su u pitanju kompleksni projekti manjeg obima”, objašnjava Lečić.

S obzirom na to da je firmi Cem uglavnom potreban inženjerski kadar, do ljudi dolaze iz sortiranih kanala i konekcija koje imaju po drugim firmama.

„U našem poslu izuzetno je teško naći profesionalan kadar. Najbitnija stvar nam je da zaposleni bude dobar čovek, profesionalac u svom poslu, naravno, da poseduje potrebna znanja i tehničku pismenost na više jezika, kao i želju za profesionalnim usavršavanjem. To je veoma važno za naš posao i veliki je uslov da bismo započeli saradnju”, ističe Lečić i dodaje da u poslu kojim se bavi sedište kancelarije nije prepreka. Fizičko prisustvo je neophodno samo ako je u pitanju poseta gradilištima, fabrički prijem opreme ili sastanci sa klijentima i da to što je kancelarija u Užicu ne utiče negativno na poslovanje.

Ponosan je na činjenicu da je od male firme stigao do nivoa preduzeća sa osmoro stalno zaposlenih koji su veliki profesionalci u svom poslu.

„Kada sam pre osam godina ulazio u ovaj posao kao mlad inženjer, posedujući znanje i ljubav prema svojoj profesiji, kao i želju da kroz rad na međunarodnim projektima steknem iskustva, nisam mogao ni naslutiti da će nas to dovesti do projekata sa velikim uspehom i ugledom u čitavom svetu”, otkriva Lečić.

Životni cilj mu je da kroz firmu Cem mladim stručnjacima, koji nisu mogli da dođu do izražaja, pruži šansu da napreduju u poslu, izgrade svoju karijeru i omoguće porodici bolji život i bolje uslove za školovanje svoje dece.

„Srbija ima potencijala kada je u pitanju stručnost naših inženjera. Putovao sam svuda po svetu i verujte mi naš inženjerski kadar je izuzetno kvalitetan. Nažalost, uticaj Bolonjske deklaracije u obrazovanju u odnosu na stari sistem školovanja se oseća, ali uprkos tome, imamo potencijala”, konstatuje Lečić.

Izvor: biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Srbija: 300 MW iz RHE Bajina Bašta ponovo na mreži

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana „Bajina Bašta“, nakon što su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme verovatno nezapamćeno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!