Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Konferencija o...

Srbija: Konferencija o uticaju energetske politike EU na naftnu privredu regiona

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Privrednoj komori Srbije 7. septembra je održana konferencija pod nazivom „Kako će nova energetska i klimatska politika Evropske Unije uticati na naftnu privedu u jugoistočnoj Evropi“.

Učesnicima konferencije su se obratili Jelena Simović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike i Tanja Mišćević, šef pregovaračkog tima sa EU, dok su panelisti bili Jan Bartoš, predstavnik Međunarodne agencije za energetiku, Marat Terterov, glavni koordinator Sekretarijata Energetske povelje, Majkl Sarter, rukovodilac logistike za istočno tržište kompanije OMV i Nikola Radovanović, iz Kancelarije za saradnju sa EU kompanije NIS. Moderator je bio Dik Bušle, zamenik direktora sekretarijata Energetske zajednice.

Konferenciju je organizovao Nacionalni naftni komitet, uz podršku NIS-a.

Tanja Mišćević je najavila da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu za napredak u oblasti energetike u novom izveštaju Evropske komisije, koji će biti objavljen početkom oktobra.

Dik Bušle je rekao da je Srbija jedna od vodećih zemalja u okviru Energetske zajednice, posebno u oblasti organizacije tržišta električne energije. Srbija je propise kojima se usklađuje sa zahtevima Energetske zajednice usvojila i pre roka, što nisu mogle da postignu ni neke članice EU.

Jan Bartoš je rekao da je u okviru OECD-a upotreba nafte u sektoru transporta od sedamdesetih godina prošlog veka porasla za 60 procenata i da se očekuje dalji rast. On je dodao da udeo nafte u svetskom energetskom miksu opada, ali da će nafta ostati najbitnije gorivo u doglednoj budućnosti.

Prirodni gas ima još značajniju ulogu, a tržište gasa je više integrisano. Međutim, prenos dugim gasovodima vodi većoj osetljivosti na razne vrste potresa.

Prednosti uvođenja obnovljivih izvora energije su diversifikacija, domaće snabdevanje i dugoročna sigurnost. Rizik predstavlja izloženost variranju vremenskih uslova.

Bartoš je zaključio da je energetska sigurnost, kao i uvek, veoma bitna i da je naftna sigurnost njen kamen temeljac.

Govoreći o energetskim ciljevima EU, iz perspektive komapnije OMV, Majkl Satler je rekao da je unilateralna posvećenost EU da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 procenata do 2030. preuranjena, preambiciozna i kontraproduktivna za globalnu klimu.

EU nije bila uspešna u globalizaciji svoje klimatske politike. Satler ocenjuje da je renesansa uglja realnost, i da bi obnovljivi izvori i gas trebali biti partneri u budućem rastu.

Satler je rekao da će usklađivanje sa direktovom o obnovljivim izvorima u sektoru biogoriva značajno uticati na poslovanje OMV-a, jer će zahtevati manji udeo fosilnih goriva, kompleksniju strukturu proizvoda i značajne nove investicije.

Predstavnik NIS-a Nikola Radovanović je istakao ulogu NIS-a u primeni evropskog zakonodavstva u oblasti energetike. On je dodao da je NIS u procesu transformacije iz naftno-gasne u energetsku kompanije i da pravila EU i Energetske zajednice pružaju oslanac na tom putu.

NIS je jedna od prvih kompanija iz Srbije koja je otvorila prestavništvo u Briselu čime je pokazala rešenost da se usaglašava sa regulativom EU iz oblasti eneregetike i zaštite životne sredine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!