Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Konferencija o...

Srbija: Konferencija o uticaju energetske politike EU na naftnu privredu regiona

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Privrednoj komori Srbije 7. septembra je održana konferencija pod nazivom „Kako će nova energetska i klimatska politika Evropske Unije uticati na naftnu privedu u jugoistočnoj Evropi“.

Učesnicima konferencije su se obratili Jelena Simović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike i Tanja Mišćević, šef pregovaračkog tima sa EU, dok su panelisti bili Jan Bartoš, predstavnik Međunarodne agencije za energetiku, Marat Terterov, glavni koordinator Sekretarijata Energetske povelje, Majkl Sarter, rukovodilac logistike za istočno tržište kompanije OMV i Nikola Radovanović, iz Kancelarije za saradnju sa EU kompanije NIS. Moderator je bio Dik Bušle, zamenik direktora sekretarijata Energetske zajednice.

Konferenciju je organizovao Nacionalni naftni komitet, uz podršku NIS-a.

Tanja Mišćević je najavila da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu za napredak u oblasti energetike u novom izveštaju Evropske komisije, koji će biti objavljen početkom oktobra.

Dik Bušle je rekao da je Srbija jedna od vodećih zemalja u okviru Energetske zajednice, posebno u oblasti organizacije tržišta električne energije. Srbija je propise kojima se usklađuje sa zahtevima Energetske zajednice usvojila i pre roka, što nisu mogle da postignu ni neke članice EU.

Jan Bartoš je rekao da je u okviru OECD-a upotreba nafte u sektoru transporta od sedamdesetih godina prošlog veka porasla za 60 procenata i da se očekuje dalji rast. On je dodao da udeo nafte u svetskom energetskom miksu opada, ali da će nafta ostati najbitnije gorivo u doglednoj budućnosti.

Prirodni gas ima još značajniju ulogu, a tržište gasa je više integrisano. Međutim, prenos dugim gasovodima vodi većoj osetljivosti na razne vrste potresa.

Prednosti uvođenja obnovljivih izvora energije su diversifikacija, domaće snabdevanje i dugoročna sigurnost. Rizik predstavlja izloženost variranju vremenskih uslova.

Bartoš je zaključio da je energetska sigurnost, kao i uvek, veoma bitna i da je naftna sigurnost njen kamen temeljac.

Govoreći o energetskim ciljevima EU, iz perspektive komapnije OMV, Majkl Satler je rekao da je unilateralna posvećenost EU da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 procenata do 2030. preuranjena, preambiciozna i kontraproduktivna za globalnu klimu.

EU nije bila uspešna u globalizaciji svoje klimatske politike. Satler ocenjuje da je renesansa uglja realnost, i da bi obnovljivi izvori i gas trebali biti partneri u budućem rastu.

Satler je rekao da će usklađivanje sa direktovom o obnovljivim izvorima u sektoru biogoriva značajno uticati na poslovanje OMV-a, jer će zahtevati manji udeo fosilnih goriva, kompleksniju strukturu proizvoda i značajne nove investicije.

Predstavnik NIS-a Nikola Radovanović je istakao ulogu NIS-a u primeni evropskog zakonodavstva u oblasti energetike. On je dodao da je NIS u procesu transformacije iz naftno-gasne u energetsku kompanije i da pravila EU i Energetske zajednice pružaju oslanac na tom putu.

NIS je jedna od prvih kompanija iz Srbije koja je otvorila prestavništvo u Briselu čime je pokazala rešenost da se usaglašava sa regulativom EU iz oblasti eneregetike i zaštite životne sredine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!