Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoSrbija: Kompanija koja...

Srbija: Kompanija koja istražuje zlato kod Žagubice – rano je reći da li će biti rudnika

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Rudarska kompanija koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice ocenila je da mnogo toga još treba da se uradi pre nego što se utvrdi da li je otvaranje rudnika moguće i u kom vremenskom okviru.

Dodaje se da su rezultati do kojih su došli tokom dosadašnjeg istraživanja na lokalitetu “Čoka Rakita” ohrabrujući, preneo je Insajder.

 

Kanadska kompanija Dundee Precious Metals (DPM) je u Srbiji od 2004. godine, a osim u Žagubici, zlato i prateće metale istražuje i u opštinama Kuršumlija, Medveđa, Gornji Milanovac, Brus, Petrovac na Mlavi, Kučevo i Bor.

 

Kompanija je navela da trenutno poseduju odobrenja za rad na 10 istražnih prostora, ali i da će tokom ove godine svoje istražne aktivnosti u Srbiji usmeriti na lokalitet “Čoka Rakita”, koji je dao odlične preliminarne rezultate. Međutim, dodaju, da je uprkos ohrabrujućim rezultatima preliminarnih istraživanja kod Žagubice, još prerano za zaključak da li je otvaranje rudnika moguće.
“Otvaranje rudnika je složen i dugotrajan proces koji traje godinama, tokom kojih kompanija treba da preduzme niz koraka pre nego što potvrdi konačne nalaze i donese odluku da li će biti rudnika ili ne. Tokom celog procesa, DPM vodi računa da blagovremeno informiše sve zainteresovane strane i javnost u Srbiji i svetu o nalazima i svim važnim koracima procesa, poslujući u skladu sa srpskim i kanadskim zakonima i najboljom međunarodnom praksom“, navela je DPM.
Ističe se da bi otvaranje rudnika imalo višestruke koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu jer bi, tvrde, taj projekat doprineo razvoju regiona Žagubice.
“U Srbiji, kao što je slučaj i u mnogim drugim državama u svetu, mineralna bogatstva pripadaju državi, a privatnim kompanijama je dozvoljeno da dobiju dozvole za eksploataciju i da eksploatišu rudu. Država, sa druge strane, ima ekonomske koristi kroz rudnu rentu, javne prihode, uvećanu privrednu aktivnost i radna mesta”, navela je ta kompanija.

 

 

 

Srbija je pre više od dve decenije promenila zakon i dozvolila privatnim kompanijama geološka istraživanja, a DPM je naveo da u potpunosti posluje u skladu sa licencama i dozvolama vlade Srbije.
“Takođe, kao kanadska kompanija, DPM ima zakonsku obavezu da poštuje kanadske standarde na međunarodnom nivou koji su među najvišim u svetu u svim aspektima, uključujući i zaštitu životne sredine”, istakao je DPM.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Projekat Jadar i njegov geopolitički značaj

Kritične mineralne sirovine velika su šansa za Srbiju, isticano je nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Treba biti pametan i tu šansu iskoristiti na...

Srbija: Nemci garant primene najviših ekoloških standarda za projekat Jadar

Od naizgled zaustavljenog projekta do „ovakva šansa se ne propušta" i „pružene su garancije da će životna sredina Srbije biti potpuno zaštićena". Za samo nekoliko nedelja, projekat kopanja litijuma koji je u Srbiji izazvao velike proteste pre dve, tri godine,...

Srbija: Rio Tinto pozdravlja usvajanje propisa o prostornom planu za projekat Jadar

Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije o primeni uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“. Projekat „Jadar“ će morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!