Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeSrbija ima najniži...

Srbija ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Srbija ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi i nalazi se na samom dnu lestvice zemalja koje racionalno koriste energiju, objavljeno je u magazinu za eko arhitekturu i kulturu “Eko kuća”.

“Zgrade u Srbiji troše čak 60 odsto ukupne potrošene energije, dok taj procenat u Evropi iznosi oko 40 procenata”, navedeno je u specijalnom izdanju magazina. Kako je ukazano, 60 procenata te energije odnosi se na grejanje prostora, a ostatak na hlađenje, ventilaciju, rasvetu i ostale električne uređaje u domaćinstvu.

U Srbiji više od 300.000 do 400.000 kuća nema termoizolaciju, što ih svrstava u energetski neefikasne kuće sa potrošnjom od 220 kilovatčasa po metru kvadratnom energije (kWh/m2) godišnje.

Evropski prosek potrošnje energije iznosi 70 kWh/m2 a u Srbiji se taj prosek kreće od 120 do 150 kWh/m2 godišnje i mogao bi da bude poboljšan primenom energetski efikasnih metoda u projektovanju i odgovarajućim izborom materijala kod novoprojektovanih zgrada.

Takođe, neophodna je primena svih principa koji omogućavaju kvalitetnu energetsku rehabilitaciju postojećih neizolovanih objekata.

Da bi bile postignute visoke energetske uštede za potrebe zagrevanja prostora neophodna je primena određenih standarda prilikom izgradnje objekata – poboljšana termoizolacija, nepropusnost vazduha, dobra izolovanost vrata i prozora, mehanička ventilacija i zagrevanje toplim vazduhom.

Neophodno je minimizirati gubitke toplote pri pripremi i distribuciji tople sanitarne vode, kao i primenjivati obnovljive izvore energije, energetski efikasne sijalice i kućne aparate.

“Kada bi bili ispoštovani navedeni parametri uz kvalitetno izvođenje građevinskih radova, moguće je danas u hladnijim srednjoevropskim uslovima, sagraditi kuću sa velikim uštedama (i do 90 procenata za potrebe grejanja prostora)”, navedeno je u članku.

Potrošnja energetske energije u svakom domaćinstvu može biti znatno smanjena upotrebom aparata, opreme, rasvetnih tela koji se prema svojim energetskim performansama kategorišu od najniže G kategorije do najviše A i A+, koje koriste obnovljive izvore energije za svoje funkcionisanje.

Izvor bizlife.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!