Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija gradi Transbalkanski...

Srbija gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Preduzeće Elektromreža Srbije gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji je spaja sa Rumunijom i preko Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, podmorskim kablom povezuje sa Italijom, a vredan je 31 milion evra bespovratnih sredstava.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da je jedan deo projekta uspešno realizovan, jer se Srbija već povezala sa Rumunijom.

“Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer gledamo da podignemo naše proizvodne kapacitete”, rekla je Đedovic.

Istakla je da inicijativa otvoreni Balkan nije samo trgovinska saradnja, već i povezivanje po drugim osnovama.

“Mi u okviru našeg regiona moramo da se povezujemo i energetski, pre svega, da bi naše snabdevanje strujom bilo snažnije, sigurnije, bezbednije i zato je važan ovaj projekat.”

Podsetila je da se Srbija obavezala Sofijskom deklaracijom, kao i sve zemlje u regionu i da će kao i sve zemlje članice EU “da bude odlučna na putu ka zelenoj energiji”.

Evropski komesar za proširenje Evropske Unije Oliver Varheji rekao je da će, zahvaljujući projektu Transbalkanskog koridora, moći dva puta brže da se obavlja trgovina električnom energijom između Srbije i Evropske Unije.

“Energetika je ovih dana svima na umu, ne uvek u pozitivnim konotacijama, s obzirom na bezbednost energetskog snabdevanja. Ovim projektom ćemo proširiti kapacitete mreže, samim tim i pojačati bezbednost snabdevanja”, istakao je Varheji.

Srpska deonica Transbalkanskog koridora duga je 321 kilometar i ima četiri dalekovodna pravca. Dva su završena od rumunske granice do Pančeva i Kragujevac-Kraljevo, a treći i četvrti do granice sa BiH i Crnom Gorom se pripremaju.

Taj prenosni sistem struje, zameniće zastarelu mrežu, smanjiti kvarove i troškove rada i održavanja, a Transbalkanski elektroenergetski koridor biće u funkciji 2027. godine, prenosi Beta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS ima pravni osnov da izbegne javne nabavke

EPS kao najveće preduzeće u državnom vlasništvu mogao bi, ukoliko to želi, da prestane da sprovodi postupke javnih nabavki, jer za to ima pravni osnov, tvrdi Nemanja Nenadić, direktor organizacije Transparentnost Srbija. Ukoliko bi posegao za ovakvom praksom za koju...

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!