Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedEU: Evropska komisija...

EU: Evropska komisija istražuje kineske subvencije za vetroturbine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Borba Evropske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju do neke mere je razumljiva, ali u neku ruku predstavlja i trgovinski rat, ocenio je za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomista i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD.

Komentarišući najavu Brisela da pokreće novu istragu o subvencijama u kineskom sektoru vetroturbina, Vujačić je naveo da je teško proceniti da li su EU i Kina partneri u borbi protiv klimatskih promena, odnosno za zelenu tranziciju, ili su geopolitički rivali, jer se ove dve stvari prelivaju.

Dok Evropska komisija otvara novu istragu, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vestager (Margrethe Vestager) govoriće kasnije u utorak na američkom univerzitetu Prinston o uslovima za razvoj vetroparkova u Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Evropa je nekada bila lider u obnovljivim izvorima energije, ali brzi razvoj Kine od 2018. godine naneo je milijarde gubitaka njenim vodećim proizvođačima vetroelektrana, uključujući dansku kompaniju Vestas i nemačku Siemens Gamesu, primoravajući ih na drastična smanjenja troškova, prenosi Politico.

EU želi da izbegne grešku koju je napravila tokom protekle decenije, kada su kineski proizvođači solarnih panela gotovo ugasili svoje evropske konkurente. Godine slabe aktivnosti u industrijskoj politici EU, zajedno sa politikom otvorenih vrata za zelenu tehnologiju dovele su do priliva kineskih solarnih panela na evropsko tržište.

Sledeći veliki udarac za evropske proizvođače došao je sa kineskim električnim automobilima, a EU istražuje državno subvencionisanje i u ovom sektoru.

Kineski ministar trgovine Vang Ventao posetio je u ponedeljak Pariz, gde se susreo sa liderima evropske EV industrije. On je tom prilikom istakao da brzi razvoj kineskih EV kompanija ne zavisi od konkurentske prednosti zahvaljujući subvencijama, već od održivih tehnoloških inovacija, sveobuhvatnih industrijskih i lanaca snabdevanja, kao i od tržišnog nadmetanja.

Kada je reč o vetroturbinama, Kina je do sada zauzela više od polovine svetskog tržišta. Procenjuje se da je tržišni udeo kineskih instalacija porastao sa 37 na 55 procenata u 2022. godini. Za to vreme, udeo evropskih kompanija opao je sa 55 na 42 odsto, zbog čega bi ekspanzija u razvoju energije vetra biti ostvarena u Kini, a ne u Evropi, kako ocenjuje briselska trgovinska organizacija WindEurope.

Evropski stručnjaci tvrde da je to zahvaljujući kineskim državnim subvencijama, zbog čega se EU približava usvajanju novih protekcionističkih mera za određene vrste proizvoda iz Kine, kao što su električni automobili i verovatno vetroturbine.

„Sve je moguće izvesti, ali pitanje je po kojoj ceni. Naravno, Evropa može da uvede carine na uvoz kineske tehnološke robe, a u tom slučaju veći ceh će platiti njeni građani“ i kompanije koje će kupovati robu po skupljoj ceni, naveo je Ivan Vujačić. On je takođe ocenio da se borba protiv klimatskih promena vodi u nacionalnim kontekstima, prenosi biznis.rs.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

EU sve bliže sporazumu sa Srbijom o nabavci litijuma

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews. Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, ...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!