Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSrbija: EPS uskoro...

Srbija: EPS uskoro bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ uskoro bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo. Prema saznanjima Nove, za to je praktično već sve pripremljeno, uključujući i procenu imovine, koja je prošla Vladu Srbije, a sve bi trebalo da bude završeno do početka 2023. godine. Slična situacija dogodila se pre nekoliko godina u Crnoj Gori, a u poslednjih par meseci tamošnji mediji preneli su navode da je privatizacija “Elektroprivrede Crne Gore” izvesna. Međutim, ministarstvo kapitalnih investicija poručuje da to toga neće doći, prvenstveno jer je reč o prodaji samo 10 odsto akcija, za koje se traži investitor.

Kako nezvanično saznaje Nova, „Elektroprivreda Srbije“ bi trebalo da postane akcionarsko društvo do kraja januara 2023. godine.

Tu odluku će verovatno doneti nova vlada, koja će, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, biti formirana do kraja jula. Jedna od opcija koja se pominje u vezi privatizacije EPS-a je i model iz Crne Gore, koja je 2009. godine prodala 40 odsto akcija italijanskoj kompaniji A2A, ali je država otkupila nazad udeo od italijanske kompanije A2A 2019 godine.

Od tada, 10 odsto akcija “Elektroprivrede Crne Gore” (EPCG) je u vlasništvu države, koja ima rok do 26. septembra ove godine da pronađe investitora. U suprotnom, akcije će biti poništene uz adekvatno smanjenje akcijskog kapitala.

Šta se desilo sa EPCG-om?

U javnosti Crne Gore prethodnih dana pojavile su se informacije da se priprema privatizacija EPCG. Međutim, ministarstvo kapitalnih investicija navodi da su EPCG-u potrebni strani partneri. Iz to razloga, pomenuto ministarstvo je zaduženo da formira Pregovarački tim koji će zastupati “Elektroprivredu Crne Gore” u pronalaženju strateškog partnera kom će biti prodato 10 odsto akcija.

To je za naš portal potvrdio i Dejan Mijović, ekonomski analitičar i bivši član Borda EPCG.

“Kompanija A2A je 2009. godine kupila 40 odsto akcija EPCG, nakon međunarodnog tendera, za šta su platili veliku sumu, ali i dobili pravo da upravljaju delom EPCG. Kada su odlazili, deo akcija je kupila država. Vlada je tada platila deo akcija, a jedan deo sama firma ‘Elektroprivreda Crne Gore’. Ako se one sada ne prodaju investitoru na vreme, gase se, ali država pokušava da unovči akcije koje poseduje. Ja lično ne verujem da će naći kupca za 10 odsto akcija Elektroprivrede”, objašnjava Mijović.

U slučaju da neko kupi 10 odsto akcija, to znači da on neće imati mogućnost kontrole i upravljanja firmom, zbog čega bivši član Borda smatra da se potrebni investitor neće ni pojaviti.

“Posebno zbog iskustva koje je imala prethodna firma A2A koja je dobila pravo upravljanja Elektroprivredom, bili su menadžeri i imali su svoju računicu, bili su spremni da ulože, ali sa 10 posto ne možete ništa da uradite”, kaže on.

EPCG je sada akcionarsko društvo u kome je država vlasnik 88,65 odsto akcijskog kapitala, a od 26. septembra 2019. godine po osnovu istog ima 98 odsto upravljačkih i svih ostlih akcija koje iz toga proizilaze.

“EPCG je na 26.09.2019. godine stekla 11.813.238 sopstvenih akcija koje su vrednosti 10 odsto osnovnog kapitala. Ove akcije ne daju pravo glasa, pravo na dividendu i druga prava i ne računaju se u kvorum Skupštine pa Država kao većinski akcionar po tom osnovu de facto stiče uvećano učešće u EPCG”, navode iz Vlade Crne Gore.

Te akcije EPCG je stekla odlukama Skupštine akcionara odnosno većinskog vlasnika – Države i Odbora direktora u postupku realizacije odredbi Ugovora o izvršenju put opcije zaključenog između države i kompanije A2A.

“EPCG je dužna, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, iste otuđiti u roku od tri godine – najkasnije do 26. 09. 2022. godine ili će biti poništene uz adekvatno smanjenje akcijskog kapitala. Tim povodom, zadužena je Elektroprivreda da nastavi sa postupkom otuđenja sopstvenih akcija putem prodaje strateškom partneru, kao poznatom sticaocu, kako ne bi došlo do umanjenja kapitala i gubitka uloženih novčanih sredstava društva. Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da formira Pregovarački tim koji će zastupati Elektroprivredu u postupku pronalaženja strateškog partnera sa jasno definisanim kriterijumima prilikom izbora”, zaključuje se u podacima Vlade.

Koja je sudbina EPS-a?

Prvi model privatizacije EPS-a je da država zadrži većinsko vlasništvo, a da upravljanje prepusti profesionalnom menadžmentu.

Na taj način funkcioniše češki ČEZ, i to je jedini primer uspešne privatizacije u Evropi.

Drugi model je da država zadrži većinski paket, a da proda manjinski udeo, onaj koji ostane nakon što se akcije podele bivšim i sadašnjim zaposlenima i svim građanima.

Treći model bi bio da se država odrekne potpuno svog vlasništva, piše Nova.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Srbija: Potrebne su pripreme za gradnju nuklearnih elektrana

Komentari koji su se, nakon susreta dva predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u Parizu, pojavili u nekim medijima u Srbiji po pitanju pravaca razvoja nuklearne energetike u našoj zemlji neadekvatno, pa i pogrešno, tretiraju situaciju...

Srbija: Profit EPS-a je posledica trostrukog povećanja cena struje

Prema dokumentu Elektroprivrede Srbije u koji je N1 imao uvid, u prvom kvartalu ove godine, proizvodnja uglja manja je za 817 hiljada tona od planirane i za 190 hiljada tona u odnosu na isti kvartal prošle godine. Dragoslav Ljubičić...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!