Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: EPS traži...

Srbija: EPS traži dozvolu za puštanje u rad termoelektrane od 350MW

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za uslugu pribavljanja integrisane dozvole za potrebe projekta izgradnje bloka B3 na lokaciji termoelektrane Kostolac B. Vrednost nabavke procenjena je na 15 miliona dinara.

Na lokaciji termoelektrane Kostolac B u toku su radovi na izgradnji novog bloka B3 instalisane snage 350MW. Izgradnja novog bloka B3 je započela 2016. i očekuje se da će radovi biti završeni tokom 2023. godine.

Radovi na izgradnji novog bloka B3 sa svim pripadajućim sistemima, uključujući proširenje deponije uglja trećom deponijskom linijom kao i deponovanje čvrstog otpada u unutrašnjem odlagalištu površinskog kopa Drmno se izvode prema tehničkim specifikacijama kineske kompanije CMEC kao glavnog projektanta i izvođača, piše Ekapija.

Inače, u Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je definisana integrisana (IPPC) dozvola kao odluka nadležnog organa doneta u formi rešenja kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela.

Integrisana dozvola se izdaje za rad novih postrojenja i obavljanje njegove aktivnosti, a nijedno novo postrojenje ne može započeti rad bez integrisane dozvole. Dozvola se izdaje na period koji ne može biti duži od deset godina.

Rok za prijavu na tender je 22. septembar.

Kako je ranije navedeno, ugovor o izgradnji bloka B3 u termoelektrani Kostolac B Vlada Srbije i EPS potpisali su sa kineskom kompanijom CMEC još 2013. godine. Radovi su počeli pet godina kasnije, a od tada rok za njihov završetak pomeran je više puta.

Izgradnja bloka B3, vredna 618 mil USD, najveća je investicija u EPS-u u proteklih 30 godina, a poslednja Termoelektrana izgrađena je upravo u Kostolcu.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, izjavila je u februaru ove godine, da je neophodno ubrzati izgradnju novog bloka B3 Termoelektrane Kostolac, da bi se postigao zadati rok i Srbija pre naredne zime dobila novih 350 megavata na mreži.

Očekivana godišnja proizvodnja ovog bloka nominalne snage 350 MW je oko 2,5 milijardi kWh električne energije.

Ministarka je nedavno rekla i da je za energetski sektor u Srbiji među najvažnijim zadacima završetak nove termoelektrane Kostolac B3 i gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, kao i dalje povećanje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, prenosi Blic.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Proizvodnja električne energije dostigla 3,15 TWh u septembru

Proizvodnja električne energije u Bugarskoj u septembru 2023. smanjena je za 4% u odnosu na avgust, na 3.149 GWh, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku. U istom periodu potrošnja električne energije smanjena je za 11%, na 2.306 GWh. Potrošnja...

Hrvatska: Rekordan volumen na dan unapred tržištu – 41.606,9 MWh

Na aukciji održanoj 30. novembra 2023. godine na hrvatskom dan unapred tržištu za isporuku električne energije 1. decembra, ostvaren je ukupan volumen trgovine električnom energijom u iznosu od 41.606,9 MWh, saopštio je CROPEX. Najveći satni volumen ostvaren je u 6....

Srbija: EPS je tempirana bomba srpskih javnih finansija

U Srbiji krčag ide na vodu dok se ne razbije. Elektroprivreda Srbije se u prethodnoj deceniji iz godine u godinu urušavala, dok u decembru 2021. nije došlo do kolapsa proizvodnje. Od tog trenutka sprovedene su hitne i bolne mere...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!