Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EPS, minimizacija...

Srbija: EPS, minimizacija troškova snabdevanja i ostvarivanje maksimalnog profita od primarne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Samo onaj ko bude imao svoju proizvodnju, imaće i bolju perspektivu u odnosu na nekoga ko ima samo finansijski kapital kaze Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom.

Naš glavni cilj je minimizacija troškova snabdevanja i ostvarivanje maksimalnog profita od primarne energije, a trgovina električnom energijom je u funkciji uravnoteženja elektroenergetskog portfelja, kaže za naš list Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu na veliko električnom energijom.
Imamo plan razvoja trgovine električnom energijom u narednom srednjeročnom periodu, a preko „EPS Trgovanja“ već su ostvareni pozitivni efekti.

Koji su to najvažniji poslovi i zadaci pred EPS grupom u oblasti trgovine na veliko u narednom periodu, šta sve treba da se promeni u odnosu na pre?

Naš osnovni zadatak je uravnoteženje elektroenergetskog portfelja, a na to najviše utiče to što je EPS primoran da uvozi električnu energiju u zimskom periodu, kao i planiranje remonta termoelektrana. U narednom periodu potrebno je promeniti sam način planiranja kako u vremenskom domenu (s jedne na pet godina) tako i svih segmenata, pa i trgovine. Inače, ove godine počeli smo implementaciju IT sistema za podršku planiranju, i to u tri segmenta: podrška trgovini, upotreba IT alata u procesu planiranja i sistem za nadzor i prikupljanje informacija u realnom vremenu. Ti složeni i međusobno povezani sistemi omogućavaju da se poslovi obavljaju u vremenskom domenu od jednog sata do jedne godine unapred.

Zašto je važno planirati trgovinu, ali i proizvodnju i remonte, održavanja na duži vremenski period u odnosu na dosadašnje planove?

Vremenski plan remonta, pre svega termoelektrana, ima veliki uticaj na trgovinu strujom. Plan pravimo da bismo izbegli periode kada moramo da kupujemo skupu energiju, a prodajemo jeftinu. Nadam se da će se novim načinom planiranja, koji će biti na petogodišnjem – srednjeročnom nivou, remontne aktivnosti pripremati dve-tri godine unapred. Vremenski plan remonta treba da bude prilagođen tržištu električnom energijom. Najjeftinija energija je u proleće, kad imamo najveću hidroproizvodnju, i tada je potrebno najviše remontovati termokapacitete.

S obzirom na tržišna kretanja i evropske energetske politike, kakve su perspektive trgovine EPS-a?

Trgovina EPS-a u narednom periodu zasnivaće se pre svega na trgovini i upravljanju elektroenergetskim portfeljom. Zavisno od raspoloživih finansijskih sredstava EPS grupe i od nivoa izgrađenosti trgovačke infrastrukture u regionu, povećaće se obim kupovine i prodaje tuđe energije. Za to je potrebno pozicioniranje na više tržišta. „EPS Trgovanje“ radi na više tržišta, a JP EPS može da trguje samo na jednom tržištu – u Srbiji. Zato su firme majka-ćerka čvrsto u vezi. Sada se sve odluke o trgovini donose u JP EPS-u, a preko ćerke-firme završavaju se administrativno-tehnički poslovi u raznim zemljama i tržištima i berzama u regionu. Samo onaj ko bude imao svoju proizvodnju, imaće i bolju perspektivu u odnosu na nekoga ko ima samo finansijski kapital. Za EPS je važno da elektrane, a pre svega TE, budu konkurentne.

Pozitivni efekti

Kakav je položaj EPS-a na slobodnom tržištu i kakvi su efekti rada „EPS Trgovanja“ na profitabilnost EPS grupe?
Prošla godina bila je veoma teška za EPS, ali trgovinom i korišćenjem dobre hidrologije uspeli smo donekle da smanjimo štetu koja je nastala nemogućnošću proizvodnje TE. Što se tiče narednih godina, JP EPS će iskoristiti mogućnost da zajedno sa svojom ćerkom-firmom „EPS Trgovanje“ ide na druga tržišta i berze direktno. Od 1. aprila PD „EPS Trgovanje“ počelo je da radi na berzi električne energije u Budimpešti i imamo pozitivne efekte. Inače, preko Budimpešte omogućen je pristup na četiri tržišta: u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji i moguće je pristupiti jednom spojenom tržištu. Do kraja 2015. godine počećemo da trgujemo na berzi električne energije u Sloveniji, koja je otvorena za veliko tržište Italije.

Izvor; EPS Energija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!