Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EPS će...

Srbija: EPS će verovatno postati profitabilno preduzeće od 2024. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od 2024. godine Elekroprivreda Srbije (EPS) će verovatno postati profitabilno preduzeće, navodi Fiskalni savet u oceni predloga budžeta za 2023. godinu. Čak i tada će EPS ostati trajni rizik za javne finansije ukoliko odmah ne otpočnu temelje reforme, upozorava se u oceni budžeta.

Gubitak EPS-a u 2022. godini mogli bi iznositi 850-900 miliona evra, a Fiskalni savet progonozira da bi gubitak u narednoj godini mogao da se spusti na oko 300 miliona evra, što će i dalje morati da se pokriva budžetskim intervecnijama.

EPS do naredne godine trebalo da ima manje gubitke zbog povećane cene struje i očekivane veće proizvodnje iz hidrolektrana, zbog toga što se očekuje da se neće ponoviti suša iz 2022. godine.

EPS neće više imati potrebu za velikim uvozom struje tek kada se otvori novi rudnik u Kolubarskom basenu što će biti najranije 2024. godine.

Zbog toga je očekivano da će EPS 2024. godine moći da ostvaruje i profit, jer će smanjiti trošak uvoza, a zadržaće povećane prodajne cene struje.

Međutim, samo povećanje cena i otvaranje novog rudnika neće rešiti probleme EPS-a.

Lignit, na kome se sada zasniva proizvodnja EPS-a je neodrživ enegent na druži rok, a povećanje prihoda preduzeća usled veće prodajne cene lako se može trošiti na neracionalosti unutar EPS-a, upozorava Fisklani savet.

Fiskalni savet je i ranije isticao da su budđžetski troškovi za EPS posledica prvenstveno katastrofalnog upravljanja ovim preduzećem u prethodnim godinama, a ne svetske krize.

Glavni razlog zbog kog EPS trenutno ne može da posluje bez finansijske pomoći države je to što je on „gotovo neverovatnim grešakama“ u upravljanju doveden u situaciju da više ni izbliza ne može svojom proizvodnjom struje da zadovolji domaće potrebe, navodi Fiskalni savet.

Energetska preduzeća EPS i Srbijagas predstavljaju najveći problem javnih finansija Srbije, kaže ovo savetodavno telo.

Samo za narednu godinu, planiran je direktni budžetski trošak za energetska preuduteća na nivou oko 1,2 milijardi evra.

Uz to, budžetom se otvara mogućnost i za novo zaduživanje ovih preduzeća iz garanciju države u ukupnom iznosu do milijardu evra, što će verovatno biti budući budžetski trošak.

Izdvanja za energetska preduzeća čine čak polovinu prognoziranog fiskalnog deficita u 2023. godini, prenosi Nova Ekonomija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Srbija: Potrebne su pripreme za gradnju nuklearnih elektrana

Komentari koji su se, nakon susreta dva predsednika Srbije i Francuske Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u Parizu, pojavili u nekim medijima u Srbiji po pitanju pravaca razvoja nuklearne energetike u našoj zemlji neadekvatno, pa i pogrešno, tretiraju situaciju...

Srbija: Profit EPS-a je posledica trostrukog povećanja cena struje

Prema dokumentu Elektroprivrede Srbije u koji je N1 imao uvid, u prvom kvartalu ove godine, proizvodnja uglja manja je za 817 hiljada tona od planirane i za 190 hiljada tona u odnosu na isti kvartal prošle godine. Dragoslav Ljubičić...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!