Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: EBRD neće...

Srbija: EBRD neće da finansira Kolubaru B

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Centar za ekologiju i održivi razvoj saopštio je da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nije više zainteresovana za finansiranje Kolubara B termo centrale.
“EBRD je danas potvrdila da nije zainteresovana za finansiranje Kolubara B termo centrale planirane snage 750 megavata koja bi trebalo da se gradi u blizini naselja Kalenić na samom rubu Tamnava zapad ugljenokopa u sklopu Kolubarskog rudarskog basena. Projekat promovišu ministarstvo energetike i životne sredine srbije i Elektro privreda Srbije (EPS), a kao strateški partner u javnosti se govorilo o italijanskoj kompaniji EDISON”, navedeno je u saopštenju.

EBRD više ne razmatra projekat jer se preko dve godine nije napredovalo sa njegovim razvojem u EBRD-ovom ciklusu projekata, napiminje se u saopštenju.

Navedeno je, takođe, da će klijenti, EPS i EDISON, morati da dokažu da je projekat u skladu sa strategijom energetike EBRD-a i njenim novim mnogo strožim standardima, “što će u mnogome otežati učećće EBRDa u ovom projektu” .

CEKOR navodi da pozdravlja odluku EBRD jer se zalaže za iskorenjivanje prljavih tehnologija, kao što je korišćenje lignita i uglja u proizvodnji električne energije i ističe da Srbija neće moći da ispuni svoje obaveze u priključivanju EU ako ne smanji emisije iz proizvodnje struje na 80 do 95 odsto u odnosu na 1990. godinu.
Ministarstvo: Sporna isplativost projekta

Pomoćnik ministra energetike, razvoja i zastite životne sredine Dejan Trifunović izjavio je da je to ministarstvo stavilo znak pitanja na isplativost i održivost projekta Kolubare B, pre svega sa aspekta cene struje koja će se proizvoditi u tom objektu i ekoloških rizika.

On je Tanjugu rekao da Ministarstvo energetike nema zvaničnu informaciju o tome da je EBRD odustao od finansiranja projekta, ali da ih ta informacija ne iznenađuje i dodao da je zadatak Ministarstva da kreira strategiju i da ne ulazi u komercijalne ugovore.

“Projekat Kolubare B treba gledati u širem kontekstu razvoja energetike u narednom periodu. Mi smo uradili novi nacrt strategije razvoja energetike gde smo koncipirali održivi razvoj energetike u narednih 25 do 30 godine. Zadovoljili smo evropske norme, imajući u vidu koji su nam kapaciteti potrebni i da ćemo imati liberalizovano tržište od 2015. godine”, rekao je Trifunović.

Shodno tome, kako je dodao, postoji lista prioritetnih projekata, među kojima je Kolubara B, ali tako da taj projekat ima svoju alternativu

“Sam projekat moramo sagledavati u širom kontekstu , u kontekstu resursa koje imamo. Srbija se neće odreći fosilnih goriva, ali će napraviti jednu ravnotežu između fosilnih goriva, hidropotencijala i obnovljivih izvora energije”, rekao je on.

Kako je dodao, cena megavat sata u postojećem projektu nije bila adekvatna, kao i činjenica da je projekat u značajnoj meri već odlagan.

Trifunović je podsetio da je Kolubara B planirana jos 80-ih godina, a 90-ih se zastalo sa radovima. Koncept je obnovljen 2007. godine, ali posle toga nije ništa znacajno urađeno.

“Za srpsku energetiku je dobro to što imamo dovoljan broj projekata, iz oblasti fosilnih goriva, hidropotencijala i projekata obnovljivih izvora energije, koji će nadomestiti taj projekat, ako se ne realizuje”, naveo je Trifunović.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!