Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Da li...

Srbija: Da li Norvežani planiraju privatizaciju EPS?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Nakon brojnih spekulacija o tome šta će biti sa Elektroprivredom Srbije (EPS), šta znači promena vlasničke strukture, šta će uraditi novi Nadzorni odbor i novi vd direktor, ali i glavnog pitanje da li će se desiti privatizacija, jedan od konkretnijih odgovora u poslednje vreme dolazi iz jedne ambasade.

Priču o tome da Norvežani, koji učestvuju u rekonstrukciji EPS-a, kupuju kompaniju demantovao je ambasador ove zemlje u Srbiji Jern Eugen Jelsta koji je u intervjuu za Danas rekao da “kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za kupovinu Elektroprivrede Srbije”.

 

“Pre svega, važno je podvući da je trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije rezultat zahteva srpskih vlasti i ukorenjen u našem strateškom partnerstvu….Ono što možemo da uradimo je da vam kažemo šta je uspelo za Norvešku. Ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi”, rekao je Jelsta.

Poboljšanje, a ne prodaja

On kaže da će EPS i dalje biti srpska kompanija, a da trenutno stanje u kompaniji “nije privlačno zapadnim stranim investitorima” s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja.

“Dakle, potrebne su značajne promene kako bi kompanija bila održiva i finansijski stabilna”, kaže ambasador Norveške.

Zadatak norveških predstavnika u Nadzornom odboru EPS-a je “profesionalizacija i efektivnost u cilju povećanja transparentnosti, produktivnosti i integriteta”, kaže Jelsta i  dodaje da se ovde radi o strateškom vođstvu, a ne o tehničkom inženjeringu. “U EPS-u već ima dosta sposobnih inženjera. Štaviše, veoma sam ohrabren kvalitetom članova odbora u EPS-u, kako iz Srbije, tako i iz Norveške, svi su pokazali izuzetna dostignuća kroz svoje karijere.”

Na pitanje da li će Ristad Energy kao konsultant Vlade Srbije, preporučiti privatizaciju EPS-a, Jelsta odgovara je tim te kompanije “fokusiran na poboljšanje performansi kompanije, a ne na njenu prodaju”, prenosi bonitet.com.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prodaja pljevaljskog uglja EPS-u – dva ugovora, dve smene

Elektroprivreda Srbije (EPS) je jednostrano raskinula ugovor o kupovini mrko-lignitnog uglja od Rudnika uglja Pljevlja, koji je potpisan maja 2022. godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši direktor Rudnika Milan Lekić. Taj ugovor istražuje Specijalno državno tužilaštvo (SDT)...

Region: EPS raskinuo ugovor o prodaji uglja jer Rudnik Pljevlja nije dostavio menicu

Ugovor sa Rudnikom uglja raskinut je, jer pljevaljska kompanija nije dostavila mjenicu, odnodno sredstvo obezbjeđenja, za ispunjenje ugovornih obaveza, saopšteno je Vijestima u Elektroprivredi Srbije (EPS). Bivši izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić, potvrdio je da je ugovor raskinut u...

Srbija: EPS je tempirana bomba srpskih javnih finansija

U Srbiji krčag ide na vodu dok se ne razbije. Elektroprivreda Srbije se u prethodnoj deceniji iz godine u godinu urušavala, dok u decembru 2021. nije došlo do kolapsa proizvodnje. Od tog trenutka sprovedene su hitne i bolne mere...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!