Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Bajatović -...

Srbija: Bajatović – gas neće poskupeti za više od 10 odsto

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija ima dovoljne količine gasa za naredni period, a ako dođe do još jednog poskupljenja tog energenta ove godine, ono sigurno neće biti veće od 10 odsto, izjavio je generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

On je gostujući na Prvoj kazao da Srbija za sada ima više od pola potrebne količine gasa za grejnu sezonu i naglasio da je Srbija po tom pitanju bezbedna.

“Preduzeli smo sve korake kako bi obezbedili dovoljno gasa. Kada imate više izbora, odnosno kad povećate broj onih koji mogu da vam prodaju gas i kada dobro stojite finansijski, vi ste smanjili rizike da ostanete bez tog energenta”, kazao je Bajatović.

On je podsetio da Srbija ima dugoročni ugovor potpisan po naftnoj formuli, a koji je po najnižoj mogućoj ceni koja se može zamisliti i njega su dogovorili predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.
“Ako računamo da je u prosečnim uslovima potrebno oko 1,6 milijardi kubika gasa za grejnu sezonu, mi smo već obezbedili i imamo u rezervi oko 50 odsto gasa u magacinu “, kazao je Bajatović.

On je dodao da je njegova procena da će Srbija do 2030. godine biti na nivou godišnje potrošnje gasa od 4,7 milijardi metara kubnih, a do 2035. na nivou od 7,2 milijardi kubnih metara, dok je sada ta potrošnja negde oko tri milijardi.

“I potrošaci moraju nešto da plate”
Na pitanje da li će gas da poskupi, Bajatović je kazao da je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nedavno najavila da su preuzete obaveze za poskupljenje gasa.

“Mi pratimo cene i poskupljenja će biti u skladu sa onim što se dešava na tržištu. Poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto”, kazao je direktor Srbijagasa.

Prema njegovim rečima, 1,4 milijardi evra je u prethodnom periodu koštalo to što je domaćinstvima, bolnicama, školalama dat gas za grejanje.
“Nije sve pare dala država, nego se i Srbijagas zadužio”, kazao je on i dodao da je sve transparentno i da se do poslednje pare zna za koliko je država u kom periodu dala novca, a to je potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

Bajatović je kazao da svi troškovi ne smeju da se prelivaju na državu i Srbijagas i da potrošaci moraju nešto da plate.

“Suština reforme energetskih preduzeća je u tome da ona budu na nivou najboljih energetskih kompanija u svetu, ali onda i plate moraju da budu na nivou kolike su u tim preduzećima. Reforma treba da bude jedna jaka korporativizacija JP”, kazao je Bajatović i naglasio da od menadžmenta treba da se traže rezultati i da treba da bude “manji upliv politike”.

Bajatović je govoreći o vanrednim izborima kazao da je Socijalistička partija Srbije (SPS) uvek spremna za izbore i da nikad od njih nije bežala.

“Naš predsednik stranke Ivica Dačić ima stav da nema potrebe da se ide na vanredne izbore ukoliko nema političke krize”, kazao je Bajatović i naglasio da je politička stabilnost uslov da bi zemlja imala nastavak stranih investicija, prenosi Euronews.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...

Evropa: Maksimalna nedeljna cena gasa dostigla 33,1 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred, u trećoj nedelji aprila, ostala je iznad praga od 30 €/MWh. Uzlazni trend zabeležen prethodne nedelje nastavljen je do utorka, 16. aprila. Tog dana ovi fjučersi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!