Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSmanjen izvoz struje...

Smanjen izvoz struje iz BiH usled manje proizvodnje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Uvoz robe u avgustu u BiH bio je i više nego duplo vredniji od izvoznog plasmana, što je najlošiji mjesečni spoljnotrgovinski bilans još od decembra 2009. godine i pokazatelj kulminacije negativnih tendencija u toj ekonomskoj oblasti.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost uvoza u osmom mjesecu ove godine iznosila je oko 1,35 milijardi KM, dok je izvoz bio oko 633 miliona KM, čime je pokrivenost uvoza izvozom, koja se ranijih mjeseci nekako održavala oko 50 odsto, srozala na 46,8 odsto.

Kada se posmatra prvih osam mjeseci, spoljnotrgovinski deficit iznosio je preko 4,85 milijardi KM uz pokrivenost uvoza izvozom od 51,7 odsto.

U Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da je najveće ovogodišnje pogoršanje u strukturi robne razmjene sa inostranstvom drastično smanjenje izvoza struje za 60 odsto (sa 295 miliona na 117 miliona KM), prije svega zbog nepovoljne hidrološke situacija i remonta termoelektrana u Kaknju, Tuzli i Gacku, a dijelom i zbog lošeg upravljanja.

“Postoje informacije o neopravdano velikom broju zastoja u radu termoenergetskih kapaciteta uzrokovanih lošim kvalitetom uglja i neredovnim održavanjem, te pretjeranim iscrpljivanjem hidroenergetskih kapaciteta, kako bi se ovi zastoji nadomjestili. To je dovelo i do bržeg i većeg iscrpljivanja hidroakumulacija nego što bi učinila sama suša i dugoročnog smanjenja njihove proizvodnje”, navodi Igor Gavran, stručnjak za makroekonomski sistem u STK BiH.

On ocjenjuje da je određeni dio smanjenja vrijednosti izvoza posljedica i nepovoljnijih cijena u izvoznim aranžmanima, što opet ne mora biti odraz tržnih uslova, već subjektivnih faktora.

Izvoz koksa bilježi još izraženiji procentualni pad, od 69 odsto, na 135 miliona KM, zbog smanjenja plasmana kompanije GIKIL iz Lukavca, prije svega prema Železari Smederevo, koja je od odlaska većinskog vlasnika, američkog “US Steela”, na “tihom hodu”. Ta činjenica, uz smanjeni izvoz struje, uticala je i na pad bh. izvoza u Srbiju za 165 miliona KM ili čak 33 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Problemi lukavačkog giganta doprinijeli su i smanjenju uvoza kamenog uglja u BiH, namijenjenog proizvodnji koksa, za čak 166 miliona KM ili 40 odsto, mahom dopremanog iz SAD.

BiH, sa druge strane, najveće povećanje uvoza bilježi u segmentu naftnog gasa za 54 miliona KM, odnosno 31 odsto, zbog rasta cijene tog energenta tako i povećanja potrošnje za grijanje usljed izuzetno niskih temperatura i dugotrajne zime početkom godine.

Uvoz struje povećan je za 30 odsto, sa 77 miliona na oko 100 miliona KM, i mahom se, ističu analitičari, odvija kroz prodaju “viškova” “Elektroprivrede BiH” stranom kupcu, koji ih preproda “Elektroprivredi HZ-HB”, najviše za potrebe mostarskog “Aluminija”.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!