Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaUskoro tender za...

Uskoro tender za eksploataciju škriljaca

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iz Ministarstva prirodnih resursa najavljuju tender za eksploataciju uljnih škriljaca na području Aleksinca do kraja godine. Tražiće kažu, rigorozne ekološke garacije, a početna vrednost investicije je 1, 2 milijarde evra.

Početna investicija u eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksincu procenjena je na 1, 2 milijarde evra, a raspisivanje tendera planirano je do kraja godine, najavljeno je iz Ministarstva prirodnih resursa.

Na okruglom stolu “Balkan magazina” o upotrebi uljnih škriljaca, državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović rekao je da su rezerve u Aleksinačkom basenu procenjene na dve milijarde tona škriljaca, odnosno 1, 1 milijardu barela nafte.

“Istraživanje, eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkom basenu dobiće kompanija koja bude dala najpovoljnije uslove i garanciju za korišćenje savremene tehnologije koja će obezbediti zaštitu životne sredine”, naveo je Šubaranović.

“Sve što se tiče životne sredine biće dato u tenderu. Izabraće se kompanija koja pored najpovoljnijih uslova koje ponudi takođe, mora da dostavi i jedan eleborat o savremernoj tehnoloogiji koju planira da iskoristi i to sve u smislu zaštite životne sredine i zdravlja ljudi”, dodao je Tomislav Šubaranović.

Direktor za investicije i tehnički razvoj u Javnom preduzeću Podzemna eksploatacija uglja “Resavica” Miodrag Denić rekao je da bi proizvodnja sintetičke nafte iz uljnih škriljaca u Aleksincu trebalo da košta 63 dolara po barelu, bez uračunatih taksi i rudne rente.

Na polju Dubrava, jednom od tri u Aleksinačkom basenu, potvrđene su rezerve od 367 milona tona škriljaca sa oko 11 odsto uljnog sadržaja, rekao je on i dodao da bi površinskom eksploatacijom moglo da se iskoristi 132 miliona tona, a preostalo podzemnom eksploatiacijom.

Denić je naveo da bi godišnje moglo da se proizvodi pet miliona tona uljnih škriljaca i da su rezerve dovoljne za eksploataciju tokom 70 godina, od čega 26 godina za površinsko vađenje uljnih škriljaca.

Prema njegovim rečima, istraženo nalazište uljnih škriljaca u Aleksincu prostire se na površini od 21 kvadratnog kilometra, a da bi se koristilo neopohodno je izmeštanje oko 1, 4 kilometra reke Moravice.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Popović naglasio je da bez kopletne studije uticaja na životnu sredinu ni jedan investitor neće dobiti mogućnost eksploatacije.

Pre donošenja odluke biće organizovana i široka stručna rasprava, rekao je Popović i dodao da se najveći razvoj u Srbiji očekuje u domenu energetike.

„To su ozbiljne stvari, ozbiljne investicije, zato treba ozbiljan tim. I ministarstvo je odgovorno za to. Nekada će neko snositi posledice ili dobijati nagrade za to”, kaže Ozren Ocić, analitičar za naftu.

NIS zainteresovana za eksploataciju

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da je ta kompanija zainteresovana za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksinačkim basenu i da je ruska kompanija

“Atomenergoprojekt” potencijalni partner NIS – a u tom projektu. Kravčenko je kazao da bi korišćenje uljnih škriljaca moglo da poveća energetsku bezbednost Srbije i da bi sintetička nafta dobijena iz njih mogla da se preradjuje u rafineriji nafte u Pančevu.

Kako je dodao Kravčenko, prema procenama NIS – a cena proizvodnje barela nafte iz Aleksinačkog basena ne bi mogla da bude manja od 70 dolara.

Glavni inženjer kompanije “Atomenergoprojekt” TTU Ruslan Salihov rekao je da izgradnja postrojenja za preradu uljnih škriljaca nakon dobijanja svih potrebnih dozvola traje oko tri godine.

“U Aleksincu bi moglo da se proizvodi 8. 600 tona barela nafte iz škriljaca dnevno, godišnji prihod bi bio oko 350 miliona dolara”, kazao je Salihov i dodao da je na osnovu toga period povratka investicije sedam godina.

Prema procenama Ministarstva prirodnih resursa, u Srbiji je postoji 11 basena uljnih škriljaca u 23 ležišta, sa procenjenim rezervama od oko 4, 5 milijardi tona, prema osnovnim geološkim istraživanjima.

Uljni škriljac, kamen nalik uglju koji u sebi ima u proseku 10 odsto organske materije iz koje se dobija nafta, najviše se prerađuje u Estoniji, Kini i Brazilu, a velike zalihe imaju i SAD, Rusija, Maroko, Jordan. Uljni škriljci su nekonvencionalni izvor energije iz koga može da se dobije sirova nafta, gas i da se korisi za proizvodnju struje i toplotne energije.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!