Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSlovenija i Hrvatska...

Slovenija i Hrvatska uvode porez na ekstraprofit za energetske kompanije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Slovenija i Hrvatska odlučile su da uvedu porez na ekstraprofit, s tim da će Slovenci oporezovati samo energetske kompanije, a Hrvati sve firme. Novac koji se prikupi na ovaj način biće iskorišćen za subvencionisanje zelene energije i pomoć stanovništvu i privredi u uslovima energetske i privredne krize.

Porez na ekstraprofit ili neočekivani profit kompanija uvele su brojne države širom Evrope kako bi, pre svega, finansirale izdašne subvencije zbog visokog rasta cena energije. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je države da dodatno oporezuju i naftne kompanije.

Slovenačka vlada je predstavila nacrt zakona kojim bi se energetskim kompanijama nametnuo vanredni porez u 2022. i 2023. godini, a hrvatska vlada je poslala u javnu raspravu Zakon o dodatnom porezu na dobit koji se odnosi samo na 2022. godinu.

Oporezivaće se svaki prihod veći od 180 evra po MWh

Slovenačka vlada je odlučila da svaki prihod veći od 180 evra po MWh električne energije proizvedene u Sloveniji i prodate na veleprodajnom tržištu bude uplaćen u državni budžet.

Od naplate poreza biće izuzeti proizvođači energije čiji troškovi proizvodnje prelaze 180 evra po MWh, kao i proizvodnja energije iz prirodnog gasa i u malim instalacijama sa vršnom snagom manjom od 500 kW.

Najveći broj firmi koji će biti oporezovane je u vlasništvu države

Porez na ekstraprofit će plaćati i naftno-gasne kompanije. Njima će se nova taksa obračunavati tako što će razlika između profita u 2022. ili 2023. i prosečnog profita u periodu 2018-2021. biti pomnožena sa faktorom 1,2.

Slovenačka vlada planira da novac dobijen od ovog poreza iskoristi za subvencionisanje obnovljivih izvora energije i finansiranje mera za smanjenje potražnje za električnom energijom u vreme špiceva.

Najveći broj energetskih kompanija u Sloveniji je u punom ili delimičnom vlasništvu države. Krajem septembra premijer Robert Golob izjavio je da će borba sa energetskom krizom sledeće godine koštati državu pet milijardi evra.

Hrvatska vlada je predlogom zakona o uvođenju poreza na ekstraprofit ostvarila najave sa početka septembra.

Porez je, kako je objasnio premijer Andrej Plenković solidarni doprinos radi pravednije podele tereta krize koja pogađa sve u društvu, i nije kažnjavanje onih koji su uspešni već preusmeravanje dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje.

Hrvatska – za rast profita od 100 odsto porez će biti 30 odsto

Ministar finansija Marko Primorac rekao je da će novi porez plaćati kompanije sa prihodima u 2022. većim od 300 miliona kuna (40 miliona evra) i to po stopi od 33 odsto, ali samo na dobit veću od 20 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosek u periodu 2018-2021.

Prikupljena sredstava će biti iskorišćena za pomoć građanima a moglo bi biti prikupljeno dve milijarde kuna (265 miliona evra).

Prema analizama, porez bi trebalo da pogodi prerađivačku industriju, naftno-gasnu privredu, sektore trgovine i građevinarstva, kao i finansijsku industriju.

Ako je nekom dobit u 2022. porasla 50 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosek, njegova efektivna stopa poreza na dobit biće 24 odsto, naveo je Primorac. Ako je nekome dobit povećana 100 odsto, stopa će biti oko 30 odsto.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija: Alžir će povećati isporuke gasa u Sloveniju 

Alžir i Slovenija potpisali su nekoliko sporazuma o saradnji, od kojih jedan uključuje povećanje izvoza alžirskog gasa u Sloveniju. Najveći slovenački snabdevač gasom Geoplin i alžirska državna energetska kompanija Sonatrach potpisale su aneks ugovora o snabdevanju gasom prema kojem će se snabdevanje Slovenije prirodnim gasom iz...

Slovenija: HSE vratio pozajmicu od 492 miliona evra

Slovenački Holding Slovenske elektrarne (HSE) je otplatio  492 miliona evra, koliko je iznosila dokapitalizacija koju je odobrila Suverena holding kompanija SDH. HSE je otplatio poslednju ratu od 75 miliona evra. Sredstava je obezbedio SDH da bi HSE premostio jaz u likvidnosti...

Slovenija: Alžir će povećati isporuke gasa u Sloveniju 

Alžir i Slovenija potpisali su nekoliko sporazuma o saradnji, od kojih jedan uključuje povećanje izvoza alžirskog gasa u Sloveniju. Najveći slovenački snabdevač gasom Geoplin i alžirska državna energetska kompanija Sonatrach potpisale su aneks ugovora o snabdevanju gasom prema kojem će se snabdevanje Slovenije prirodnim gasom iz...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!