Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSkuplja struja nas...

Skuplja struja nas "čeka" u aprilu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potrošači u Srbiji mogu da očekuju da će, odmah po okončanju grejne sezone, doći do poskupljenja električne energije.

Procenat mogućeg poskupljenja još uvek nije poznat, ali je, prema trenutnim analizama, izvesno da će struja u Srbiji, od proleća, biti skuplja bar za 12 odsto.

Ali, kroz novi tarifni sistem koji se priprema biće, prema pisanju Novosti, obezbeđeno da siromašniji građani imaju veće popuste na utrošenu energiju.

Mada o poskupljenju još uvek niko od nadležnih ne želi da govori javno, u petak je predsednik saveta Agencije za energetiku Ljubo Maćić izjavio da cena struje, na duži rok, mora da raste.

“Povećanje cene struje je neminovno zbog zadovoljavanja ekoloških kriterijuma, što povećava cenu izgradnje elektrana”, istakao je Maćić na konferenciji o putevima energije u regionu i njenom uticaju na politiku cena.

To mora da se dogodi i zbog pokrivanja troškova obnovljivih izvora energije, kao i zbog činjenice da će Srbija, kao i sve druge zemlje, morati da snosi i troškove emisije ugljen-dioksida.

Maćić kaže da je veliki problem Srbije to što je do 40 odsto uvozno energetski zavisna, kao i da su troškovi uvoza energije u prošloj godini bili četiri milijarde dolara.

“Srbija troši 70-80 odsto više energije po jedinici društvenog proizvoda u odnosu na kupovnu moć nego zemlje Evropske unije”, otkriva Maćić i dodaje da bi država ubuduće morala da obezbedi zaštitu siromašnih i paralelno podiže cene, da bi se stvorio profit potreban za razvoj ovog sektora.

I ministarka energetike Zorana Mihajlović najavljuje da će se, do kraja godine, u skupštinskoj proceduri naći zakon o racionalnoj potrošnji energije, kao jedan od prioriteta.

“Cene struje i gasa su ovde socijalna kategorija i dok se ne izrade socijalne karte građana, one ne mogu da idu „nebu pod oblake“”, kaže ministarka Mihajlović.

Struja za domaćinstva u Srbiji je skoro tri puta jeftinija od proseka EU, a za 28 odsto od Bugarske gde je struja najjeftinija u EU.

Prema podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat, struja u EU je u drugoj polovini 2011. koštala u proseku 18,4 evra na 100 kilovat-časova, što je 6,3 odsto skuplje nego u istom periodu 2010. godine.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!