Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeSigurnije snabdevanje strujom

Sigurnije snabdevanje strujom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

O investicijama u energetskom sektoru se dosta priča poslednjih godina, ali utisak je da se teško realizuju. Jedna je ipak vidljiva – dalekovod od Niša do makedonske granice završila je “Elektromreža Srbije” uz pomoć Evropske unije.

Razvojem prenosnog sistema, Srbija sebi obezbeđuje sigurnost snabdevanja i bolji napon, ali postaje i glavna spona za protok struje ka evropskim zemljama.

U desetogodišnjem planu jedinstvenog energetskog tržišta Evropske unije je nekoliko srpskih prekograničnih dalekovoda. “Elektromreža Srbije” ih gradi u saradnji sa evropskim institucijama.

Prvi dalekovod koji povezuje Srbiju i Makedoniju kompletno je završen. Taj pravac dobija i dve nove trafostanice u Vranju i Leskovcu.

Vladimir Milankov iz “Elektromreže Srbije” kaže da je to energetska kičma Srbije – što je u saobraćajnom smislu Koridor 10, to je u eneregetskiom smislu taj dalekovod.

“Elektromreža” za taj posao izdvojila je tri miliona evra dok je većinu, 45 miliona evra, obezbedila Evropska unija iz pretpristupnih fondova. Ta investicija je od međunarodnog značaja jer će dalekovod povezati i Grčku.

“Smatram da je međusobno povezivanje prenosnih sistema važno. Kada postoji prekid u snabdevanju jednim energetskim izvorom, možemo da ga zamenimo drugim. To su značajni elemeti, pa ćemo nastaviti da investiramo u prenosnu mrežu”, kaže Vensan Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Veza sa Briselom

U “Elektromreži” podsećaju da je Srbija sa svojim prenosnim sistemom već u Briselu – u tehničkim i organizacionim, ali i finansijskim tokovima, jer u Uniji najavljuju podršku i za druge pravce.

Već se radi i na projektu za dalekovod između Srbije i Rumunije, od Pančeva do Rešice. Postoji i idejno rešenje za jačanje prenosnog sistema sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Vladimir Milankov iz “Elektromreže” tvrdi da pre svega za elektroeneregtski sistem to znači rasterećenje postojećih pravaca od severa prema jugu, mnogo manje gubitaka u elektroenergetskoj mreži što znači povećanje sigurnosti.

“Znači da će i privreda moći da koristi sve benefite ovog energetskog potencijala što je dobra vest i za građane”, ističe Milankov.

Razvoj prenosnog sistema je ključan i za uspostavljanje srpske berze struje. Država gubi milione evra zato što EPS nije na berzi.

Izvor rts.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!