Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRusima smeta pomeranje...

Rusima smeta pomeranje roka za “Južni tok”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pomeranje datuma za početak gradnje gasovoda izaziva negodovanje ruskih partnera. Kasniće se i više od godinu dana. Bajatović: Sve ugovoreno smo ispoštovali.

Dok se čeka početak radova na “Južnom toku” u našoj zemlji, sa ruske strane, pre gasovoda, stižu opaske o tome da Srbija ne ispunjava sve obaveze kada je u pitanju najskuplji evropski projekat. Ovo je protekle nedelje izjavio državni savetnik Ruske Federacije Modest Kolerov, koji je objasnio da se Srbija ne ponaša po ključnim dogovorima sklopljenim između bivšeg rukovodstva zemlje i Vladimira Putina.

Ipak, Dušan Bajatović, prvi čovek “Srbijagasa”, opovrgava ove napade i kaže da sve teče po planu.

– Nije tačno da ne ispunjavamo odredbe u vezi sa “Južnim tokom” – odgovara Bajatović. – Sve ugovorne i druge obaveze se poštuju. To je konstatovano i u razgovorima sa državnim vrhom, prilikom posete predsednika Upravnog odbora “Gasproma” Alekseja Milera, i to pre samo nekoliko dana u Srbiji!

Upravo je dolazak ruske delegacije u nedelji iza nas, doneo i novi rok za start izgradnje prve kompresorske stanice u našoj zemlji. Početak radova na “Južnom toku” u Srbiji zacrtan je bio prvobitno za decembar prošle godine. Datum je pomeren za januar, mart, a onda i za poslednji kvartal ove godine. Predsednik UO “Gasproma” još je dodatno pomerio datum za kamen temeljac i prebacio ga u 2014. godinu.

– Projekat “Južni tok” teče prema planiranim rokovima i početak radova je predviđen za decembar 2013. – januar 2014. godine – rekao je Miler, prilikom posete našoj zemlji u sredu, u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

– Gas će “Južnim tokom” doći do bugarske obale u decembru 2015. godine, a isporuke ovog energenta Srbiji će početi 2016. godine.

Iz budžeta Srbije će za “Južni tok” biti obezbeđeno 75 miliona evra, od ukupno 1,7 milijardi evra, koliko košta deonica kroz našu zemlju. Od novca države će jedan deo otići na eksproprijaciju, a deo za pristupne radove. Ostatak novca će se obezbediti iz kredita.

Radnici “Srbijagasa” obilaze vlasnike parcela, a njih 4.000 je već pristalo da državi proda zemljište. Predlog za eksproprijaciju može se podneti najkasnije tri godine od dana stupanja na snagu zakona. Korisnik će biti preduzeće “Južni tok” iz Novog Sada, koje će steći pravo na zemljište sedam dana nakon izdavanje rešenja.

Najveći energetski projekat na Starom kontinentu će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje. Kroz četiri cevi, koje će ići Crnim morem na dubini od oko dva kilometra, biće uspostavljena direktna veza između proizvođača i potrošača gasa.

Magistralni gasovod će se kroz Srbiju prostirati u dužini od oko 415 kilometara. Poređenja radi, dužina kraka za Hrvatsku je 56, a za Republiku Srpsku oko 100 kilometara.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!