Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Spot cena...

Rumunija: Spot cena u januaru gotovo prepolovljena – 141 evro po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rumunska spot cena električne energije značajno je pala u prvom mesecu 2023. godine, kao posledica visoke proizvodnje hidroenergije i pada potrošnje.

Prosečna ponderisana cena na dan unapred tržištu rumunske berze OPCOM u januaru iznosila je 692 leva (oko 141 evro) po MWh. Ona je znatno niža nego prethodnog meseca, pa čak i nego pre godinu dana. 

Tako je u decembru 2022. prosečna cena iznosila 1.303 leva (266 evra) po MWh, znači da pad u januaru u odnosu na decembar iznosi skoro 47 odsto. 

Pre godinu dana, u januaru 2022, dan unapred cena je iznosila 949 leva (194 evra) po MWh – pad cene u januaru na godišnjem nivou iznosi 27 odsto.

Ovaj pad cena dogodio se u uslovima povećanje proizvodnje električne energije u januaru – značajno većeg doprinosa vetroturbina i hidroelektrana, posebno u drugoj polovini meseca. 

Naime, u pojedinim intervalima rumunska nacionalna proizvodnja se približila pragu od 10.000 MW po satu – dostižući 27. januara uveče 9.800 MW.

S druge strane, potrošnja električne energije je naglo pala, dostižući maksimalno 8.000 MW u vršnim satim, što je znatno ispod nivoa u istom periodu 2022.

Istovremeno, nuklearna elektrana je radila punim kapacitetom a proizvodnja  gasnih elektrana je povremeno prelazila i prag od 1.800 MW. Zahvaljujući tome Rumunija je tokom većeg dela januara bila neto izvoznik električne energije, omogućavajući pad spot cena u regionu.

U pojedinim intervalima van pika, na primer u jutarnjim časovima 22. i 27. januara, izvoz se približio fizičkim granicama kapaciteta interkonekcija, dotižući skoro 2.900 MW po satu.

Rumunsko spot tržište je veoma likvidno – prema poslednjim dostupnim podacima, u decembru 2022. godine, volumen trgovine na dan unapred tržištu dostigao je 46 odsto ukupne potrošnje u zemlji, odnosno 2,7 TWh električne energije.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Prosečna cena na OPCOM DAM dostigla 63,4 evra/MWh u martu

Prosečna cena električne energije na tržištu dan unapred rumunske energetske berze OPCOM u martu 2024. iznosila je 63,44 evra/MWh, što je za 42% manje u odnosu na isti mesec 2023. godine i za 9% manje u odnosu na prethodni mesec (69,76...

Rumunija: ČEZ Grupa postaje EVRYO Grupa

ČEZ Grupa u Rumuniji najavila je proces rebrendiranja putem kojeg će promeniti ime u EVRYIO Grupu. Novi identitet „ističe posvećenost grupe zelenoj budućnosti i stavlja dobrobit ljudi, zajednica i cele planete u centar svih aktivnosti", saopštila je kompanija. U Rumuniji smo...

Rumunija: Solarealize i EDPR će instalirati solarne parkove od 840 MWp

Kompanije sa sedištem u Portugalu, Solarealize i EDP Renewables, planiraju da razviju u Rumuniji solarne projekte kapaciteta 840 MWp . Većina projekata je već dobila dozvole za priključenje na elektroenergetsku mrežu. EDP Renewables je treći najveći investitor u sektoru zelene energije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!