Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Prosečna spot...

Rumunija: Prosečna spot cena u julu dostigla novi rekord – 93,9 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prosečna spot cena elektične energije na tržištu u Bukureštu u julu iznosi 462 leva (93,9 evra) po MWh. To je dva i po puta više u odnosu na isti mesec prošle godine i najviša mesečna cena ikada zabeležena.

Poskupljenje električne energije na rumunskom tržištu nastavljen je u julu, tako da je, nakon rekordnog juna, drugi mesec leta postavio novi rekord. Dok je u junu prosečna cena na zatvaranju dan unapred tržišta iznosila 378 leva (76,8 evra) po MWh, u julu je prosek dostigao 93,9 evra, prema podacima operatora tržišta.

Dakle, povećanje u odnosu na jun iznosilo je oko 17 evra, a u junu – oko 18 evra u odnosu na maj.

Prosečna cena u julu – 93,9 evra po MWh – najviša je mesečna cena ikada zabeležena na dan unapred tržištu Bukureštu, barem od 2007. godine, prema podacima sa centralizovane platforme. Ovo je, dakle, najverovatnije najviša cena od osnivanja tržišta.

Poređenja radi, u januaru 2017. godine, kada se govorilo o krizi na energetskom tržištu koja je dovela do bankrota nekoliko snabdevača električnom energijom, prosečna cena na DAM bila je 337 leva (68,5 evra) po MWh.

Cena u julu 2021. godine je dva i po puta viša u odnosu na jul 2020. (ovaj mesec je i dalje bio obeležen ograničenjima zbog pandemije nakon ukidanja vanrednog stanja), kada je ona iznosila 179 leva (36,4 evra) po MWh.

U prvih sedam meseci ove godine, prosečna cena na OPCOM DAM je 316 leva (62,2 evra) po MWh, što je za 92% iznad proseka za prvih sedam meseci prošle godine. To je ujedno i najviša prosečna cena za prvih sedam meseci u godini, takođe od 2007. godine, odnosno najverovatnije od kada postoji tržište.

Stoga se čini da se trend poskupljenja električne energije ne može preokrenuti, naprotiv.

Jul 2021. godine obeležile su visoke temperature a dva puta je ostvarena maksimalna letnja potrošnje električne energije – preko 8.800 MW.

Takođe, u ovom mesecu dogodila su se dva incidenta u jednom od reaktora NE Cernavoda, koji je dva puta bio isključen iz Nacionalnog energetskog sistema, što je izvršilo pritisak na cene.

Takođe, u julu je ostvaren značajan doprinos termoelektrana na ugalj, čiji kapacitete je posle duže vremena dostigao 1.700 MW.

Osim specifičnih faktora vezanih za rumunsko tržište, od kojih se čini da je rastući deficit proizvodnje najvažniji, treba imati u vidu i evropski kontekst. Cene električne energije rastu širom Evrope, kao i cene energenata poput gasa i nafte, kako se ekonomije oporavljaju.

S druge strane, rumunsko spot tržište radi u kaplovanom režimu. Do maja, rumunsko tržište radilo u režimu kaplovanja sa Mađarskom, Češkom i Slovačkom, a sada je ovaj mehanizam proširen na tržišta u Nemačkoj, Austriji i Poljskoj. Na povezanim tržištima postoji tendencija smanjenja razlika u cenama između različiitih regiona.

Pored toga, treba imati u vidu i efekat povećanja cene sertifikata za emisije CO2, koja je premašila 55 evra, što je dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka godine do sada, spot cena u Rumuniji porasla je za 64,5%  u poređenju sa periodom od 1. januara do 31. jula 2020. godine. To je slično kao u većini zemalja na kontinentu. Spot cena je povećana između 59% (Nemačka i Belgija) i 72% (Italija).

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!