Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija planira da...

Rumunija planira da listira udeo u krunskom dragulju – Hidroelektriki – do 2022. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rumunija ima za cilj da završi dugo odlaganu javnu ponudu manjinskog udela u najvećem proizvođaču električne energije, Hidroelektriki, u drugoj polovini 2022. godine, u pokušaju da oživi tržišta kapitala i finansira nove projekte vetra i sunca, rekao je ministar energetike za Rojters.

Listing na berzi, koji je prvi put razmatran pre deset godina, rumunsko levičarsko zakonodavno telo nedavno je stavilo na čekanje uoči izbora u decembru prošle godine, a poslanici su tvrdili da bi pandemija koronavirusa mogla uticati na pad cene akcija.

Sedmomesečna liberalna vlada premijera Florina Citu sada pokušava da ukine zakone kojima je obustavljena prodaja državne imovine.

„Naš cilj je … da okončamo postupak listinga u drugoj polovini sledeće godine. To može biti u trećem kvartalu, može biti četvrtom kvartalu. Ali u 2022. godini“, rekao je ministar energetike Virgil Popesku u intervjuu za Rojters.

„Postupak listinga obustavljen je populističkim zakonom koji je usvojio stari parlament … za njegovo ponovno pokretanje potrebno je dosta vremena.”

Donji dom parlamenta trebalo bi da raspravlja o ukidanju zakona o zabrani prodaje na sledećoj sednici u septembru.

Hidroelektrika, koja je posle pet godina izašla iz nesolventnosti, pokriva skoro 30% rumunskih potreba za zelenom električnom energijom energijom iz oko 200 hidrocentrala izgrađenih tokom perioda komunizma duž bogate mreže reka u ovoj crnomorskoj državi.

Popesku kaže da je vlada planirala da proda 15% akcija Hidroelektrike, ali da bi se ponuda mogla povećati ako se listingu pridruži Fond Proprietatea (FP), koji je vlasnik 20% akcija kompanije.

Fond od 2,7 milijardi dolara, FP, procenio je vrednost svog udela na oko 5,5 milijardi leva (1,33 milijarde dolara), saopštio je bi mogao da doprinese udelu u IPO.

„Čak i ako ga ne prodaju, mislim da je 15% vrlo atraktivno za tržište“, rekao je Popesku.

Dualni listing, uključujući Berzu u Bukureštu i drugu berzu, takođe je na stolu, dodao je Popesku.

„U zavisnosti od scenarija … sedećemo za stolom i doneti najbolju odluku.“

Hidroelektrika planira pilot projekat za ofšor vetroelektranu snage 300 MW na Crnom moru u sklopu nastojanja da se diversifikuju izvore energije u njenom trenutnom instalisanom kapacitetu od 6,4 GW, kao i fotonaponske parkove podignute u blizini hidroelektrana.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!