Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija je neto...

Rumunija je neto uvoznik električne energije u 2022, sa minusom od 1 TWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rumunija je u 2022. godini bila neto uvoznik električne energije, zbog čega je ostvarila spoljnotrgovinski deficit od 640 miliona evra, samo u prvih 11 meseci. Najveći deo električne energije uvezen je iz bugarske mreže, dok je najveće količine zemlja izvezla u Mađarsku.

Rumunski uvoz električne energije iznosio je 7,85 TWh u periodu januar – novembar prošle godine, a izvoz svega 6,54 TWh, prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INS).

To znači da je Rumunija u prvih 11 meseci 2022. bila neto uvoznik električne energije, sa negativnim bilansom od oko 1,3 TWh.

Uvoz električne energije koštao je 2,27 milijardi evra u ovom periodu, prema INS-u, dok je vrednost izvoza iznosila svega 1,63 milijarde evra. Tako je posle 11 meseci 2022. negativan energetski bilans doveo do komercijalnog manja od oko 640 miliona evra.

Na osnovu navedenih podataka, proizilazi da su rumunski potrošači platili 289 evra po MWh za električnu energiju iz uvoza, u periodu januar – novemba 2022. Ako pogledamo izvoz, rumunski proizvođači su za prodatu električnu energiju dobili samo 249 evra po MWh. 

Ovo je posledica činjenice da Rumunija uvozi u intervalima vršne potrošnje, kada nacionalna proizvodnja ne može da podrži potrošnju zemlje, odnosno kada je ona najskuplja. S druge strane, izvoz je realizova van pika, kada je električna energija jeftinija, odnosno u intervalima sa snažnom proizvodnjom vetra – u oba slučaja cene su bile niže.

Najveće količine izvezene su u Mađarsku (3,4 TWh, više od polovine ukupnog izvoza), odakle je došlo i najviše novca, skoro 890 miliona evra.

Što se tiče uvoza, daleko najveće količne su stigle iz bugarske mreže – 5,11 TWh u prvih 11 meseci, što je oko dve trećine ukupnog rumunskog uvoza. Takođe, najveći deo novca koji su rumunski potrošači platili za uvoznu energiju otišo je u ovu susednu zemlju – 1,46 milijardi evra, od ukupno 2,27 milijardi evra.

Nacionalna proizvodnja električne energije u 2022. iznosila je 52,7 TWh, ali je neto potrošnja, i pored pada za oko 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, bila veća od proizvodnje – 53,7 TWh, tako da je tokom čitave godine Rumunija bila neto uvoznik električne energije. 

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Rumunija: Portugalski Greenvolt će učestvovati na aukciji za ugovor o razlici

Greenvolt grupa, međunarodna kompanija za obnovljivu energiju sa sedištem u Portugalu, učestvovaće na rumunskoj aukciji za ugovor o razlici (CfD) sa projektom vetra od 250 MW, saopštili su zvaničnici kompanije. Greenvolt u Rumuniji ima projekat vetra od 250 MW i manji...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije u februaru 1,27 TWh

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj dostigla je 1.272 GWh u februaru 2024. godine, što je za oko 13% manje u poređenju sa 1.406 GWh u istom mesecu 2023. godine, prema podacima Zavoda za statistiku. Proizvodnja električne energije u februaru...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!