Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Rekordan profit...

Bugarska: Rekordan profit TE Marica Istok 2 – 390 miliona evra za tri kvartala

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Protekla godina biće svakako najprofitabilnija u istoriji za bugarsku državnu termoelektranu na ugalj Marica Istok 2, koja je zabeležila rekordnih 762 miliona leva (391 milion evra) profita u prva tri kvartala. Očekuje se da će taj iznos dostići 460 miliona evra za celu 2022.

Ovaj rezultat, diktiran kriznom situacijom na energetskom tržištu, stvorio je iluziju da je električna energija na bazi uglja zapravo profitabilna i da ima budućnost. Usvojena je čak i politička odluka da se pregovora sa Briselom kako bi se dozvolilo korišćenje termoelektrana bez ograničenja do 2038. godine. 

Takođe, čuli su se zahtevi da Bugarska treba da odustane od plana oporavka, koji zahteva smanjenje emisije ugljen-dioksida u zemlji za 40 odsto, kako bi zemlja zadržala elektrane na ugalj.

Međutim, realnost je sasvim drugačija. Već krajem 2022. godine počele su da se stabilizuju cene prirodnog gasa, a samim tim i električne energije. Trenutno se gasom trguje na najnižem nivou u poslednjih 18 meseci – oko 50 evra po MWh, u poređenju sa preko 300 evra prošlog leta. 

Električnom energijom širom Evrope trenutno se trguje po cenama od oko 130-140 evra po MWh. Drugim rečima – ako se ovaj trend zadrži u budućnosti, termoelektrane kao što je Marica Istok 2 teško mogu da budu konkurentne na tržištu.

Ovo ilustruje i činjenica da je od početka 2023. godine izvoz električne energije iz Bugarske, koji su uglavnom podržavale elektrane na ugalj, pao za impresivnih 45 odsto na godišnjem nivou. Istovremeno, proizvodnja termoelektrana smanjena je za 10 odsto u tradicionalno za njih najjačim zimskim mesecima.

Pored toga, zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji obnovljivih izvora energije, kojoj su se okrenula brojne kompanije, kao i merama energetske efikasnosti, potrošnja električne energije u zemlji se smanjuje. Podaci Operatora elektroenergetskog sistema (ESO) s početka godine pokazuju pad potrošnje električne energije za 1,5 odsto.

Mnogo aukcija, malo kupaca

TE Marica Istok 2 od početka februara ponovo ima problem sa prodajom proizvedene energije. Nakon što je od sredine 2021. i tokom čitave 2022. godine elektrana radila maksimalnim kapacitetom i beležila ogromne prihode i profite zahvaljujući visokim cenama, sada se situacija vraća na staro – kada je termoelektrana radila samo po nalogu vlade i prijavljivala stotine miliona gubitaka.

Razlog za to su visoki proizvodni troškovi. Kao rezultat, 20. februara, iskorišćenost kapaciteta državne TE bila je ispod 60 odsto.

U februaru TE je raspisala ukupno 10 tendera za prodaju električne energije – tri 2. februara, još tri 8. februara i četiri 17. februara. Na svakoj narednoj auckiji početna cene je padala, sa oko 177 evra na 149 evra na trećoj aukciji.

Uprkos tome, od ukupno ponuđenih 1.000 megavata kapaciteta, prodato je samo oko 150 megavata. Dve trećine električne energije prodato je po ceni od 146 evra, što znači da  TE neće ostvariti profit od ovih transakcija.

Samo za dozvole za emisiju kompanija plaća preko 100 evra za svaki proizvedeni megavat-sat, zbog čega su proizvodni troškovi veći od 154 evra.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...

Crna Gora izvezla 6,3 TWh električne energije u 2023.

Proizvodnja primarne električne energije u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosila 2,55 hiljada gigavat sati (GWh), a iz transformacija 1,64 hiljade GWh, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Statističari su saopštili da je uvoz električne energije iznosio 5,42 hiljade GWh, dok...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!