Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Hidroelektrika se...

Rumunija: Hidroelektrika se priprema za listing na berzi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nakon što je država pristala da Fond Proprietatea ove godine listira najmanje 15 odsto akcija Hidroelektrika, kompanije se priprema da usvoji odluku o pokretanju postupka na skupštini akcionara.

Hidroelektrika je zakazala prvu vanrednu skupštinu akcionara u 2022. godini za nedelju dana, što predstavlja prva faza pokretanja IPO. U ovom trenutku, na dnevnom redu skupštine su samo mere dodatne zaštite prelivne brane HE Đerdapr I i potvrda o vlasništvu nad zemljištima.

Fond Proprietatea listiraće najmanje 15% akcija državne hidroenergetske kompanije Hidroelektrika u Bukureštu „što pre je moguće“, ne čekajući da se vlada pridruži, rekao je prošle nedelje ministar energetike Virgil Popesku.

Rumunija se prošle godine obavezala da će do juna 2023. godine listirati 15% akcija Hidroelektrike kao deo ciljeva dogovorenih sa Evropskom unijom u sklopu paketa za postpandemijski oporavak i otpornost.

Fond poseduje 20% Hidroelektrike, a Rumunija 80%. Međutim, parlament je u 2020. godini uveo dvogodišnju zabranu prodaje akcija u državnim kompanijama od strane vlade, tvrdeći da je to protiv nacionalnog interesa jer bi pandemija mogla da smanji cene akcija.

Vlada je bila fokusirana na prodaju nekih svojih akcija, tako da komentari ministra ukazuju na promenu strategije ka ubrzanju inicijalne javne ponude (IPO).

„Zabrana parlamenta ne dozvoljava nam da pokrenemo IPO, ali podržavamo listing čitavog udela Fonda ili njegovog dela, od najmanje 15%, na Berzi u Bukureštu“, rekao je Popesku u intervjuu za Rojtersu. „Mi ćemo glasati za“.

Menadžer portfolia Fonda Johan Mejer rekao je za Rojters prošle nedelje da je listing Hidroelektrike prioritet fonda.

„Naš primarni cilj je da izvršimo IPO za Hidroelektriku i da to uradimo što pre je moguće, jer je kompanija u odličnoj poziciji da ostvari koristi od listinga na Berzi u Bukureštu“, rekao je Mejer.

On je rekao da će iznos njegovog udela u ponudi biti određen tržišnim interesom i uslovima.

Hidroelektrika, koja je izašla iz stečaja 2017. godine, obezbeđuje skoro 30% zelene električne energije u Rumuniji iz oko 200 hidroelektrana.

FP, kojim upravlja investicioni menadžer Frenklin Templeton, osnovan je kao fond za kompenzaciju Rumunima za imovinu zaplenjenu tokom perioda komunizma i ima manjinski udeo u nizu državnih firmi.

Fond vredi 3,1 milijardu dolara, a njegov udeo u Hidroelektriki čini više od polovine ukupnog iznosa, sa vrednošću od 1,97 milijardi dolara.

Mejer je rekao da je država prepustila manjinskim akcionarima da promovišu listing zbog moratorijuma, koji aktuelna vlada nije uspela da poništi u parlamentu.

Profit Hidroelektrike povećan za 103% u prvih devet meseci 2021. godine na godišnjem nivou, dostigavši preko 2,5 milijardi leva (506 miliona evra), usled naglog rasta cene električne energije na veleprodajnim tržištima, zajedno sa povećanjem proizvodnje.

Hidroelektrika je u periodu januar-septembar 2021. godine prodala 14,08 TWh električne energije, što je za 18,1% više u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja električne energije iz sopstvene proizvodnje dostigla je 13,61 TWh, povećavajući za 26,5% u poređenju sa prva tri kvartala 2020. godine.

Prosečna prodajna cena električne energije povećana je za 48% na godišnjem nivou, na 305,4 leva (61,9 evra) po MWh.

Izvor: profit.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...

Rumunija: Rompetrol traži partnera za projekat zelenog vodonika

Rompetrol Rafinare traži partnera za izgradnju i upravljanje postrojenjem za zelenu vodinik a cilj projekta je dekarbonizacija rafinerije Petromidia. Postrojenje bi trebalo da bude locirano u blizini rafinerije i da proizvodi 11.000 tona zelenog vodonika godišnje. Za to je potrebno obezbediti...

Rumunija: Zeleno svetlo za projekat vetra kompanije NERO Renewables

Projekat vetra u okrugu Buzau, koji je prvobitno bio namenjen za prenos obnovljive energije u Holandiju, dobio je odobrenje rumunske regulatorne agencije za vodu i energiju ANRE. Ovo je jedan od poslednjih koraka u procesu odobrenja investicije  a nosilac projekta sada mora...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!