Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Cena električne...

Rumunija: Cena električne energije dvostruko viša od cena u Nemačkoj i Francuskoj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prosečna cena električne energije na spot tržištu u Rumuniji dostigla je maksimum za poslednjih šest meseci. Električna energija isporučena u četvrtak, 1. avgusta, prosečno je koštala 360 leva (76,06 evra) po MWh.

Ovaj nivo cena uobičajen je za najhladniji zimski period. Viša cena registrovana je u Rumuniji 24. januara, kada se u proseku trgovalo za 84,7 evra po MWh.

Zašto je to važno? Troškovi snabdevanja električnom energijom čine oko 50% krajnje cene koju plaćaju potrošači na konkurentnom tržištu, dok 40% isporučene električne energije dolazi sa dan unapred tržišta.

Glavni razlog za rast cene u četvrtak je visok nivo potrošnje, koja je prešla prag od 8.000 MW, zajedno sa niskim vodostajem, što je dovelo do smanjenja proizvodnje hidroelektrane u sredu na nivo od 1.500 MW.

Maksimalna cena električne energije kojom se trgovalo u sredu, sa isporukom u četvrtak, iznosila je 450 leva (95 evra) po MWh za snabdevanje od  19 do 21 čas.

Cena u Rumuniji bila je skoro duplo viša u odnosu na tržišta u Zapadnoj Evropi. U Francuskoj i Nemačkoj cena na dan unapred tržištu bila je niža za oko 40 evra po MWh u odnosu na Rumuniju.

Jedina evropska zemlja u kojoj je u četvrtak registrovana viša cena nego u Rumuniji jeste Hrvatska – 78,49 evra po MWh.

Cene na tržištima s kojima je Rumunija kaplovana bile su znatno niže – u Češkoj i Slovačkoj 46,27 evra po MWh i u Mađarskoj 73,88 evra po MWh.

Štaviše, cena u Mađarskoj je povećana pod pritiskom tražnje iz Rumunije, koja je u poslednje tri nedelje postala neto uvoznik električne energije.

Rumunsko tržište je kaplovano sa mađarskim. Algoritam Euphemia određuje na osnovu relativnih cena na dva tržišta, koja od dve države je uvoznik, a koja neto izvoznik.

Polovinu mađarskog proizvodnog kapaciteta obezbeđuju gasne elektrane. Međutim, za razliku od Rumunije, gde je vladina politika subvencionisanje potrošnje i obeshrabrivanje snabdevanja, cena gasa u Mađarskoj je niža. Dokaz: Rumunija uvozi gas iz Mađarske, uprkos činjenici da susedna država nema značajna ležišta gasa, a takođe uvozi ruski gas.

Kao rezultat niže cene gasa u Mađarskoj, i troškovi proizvodnje jednog MWh električne energije su niži, što dovodi do nižih cena električne energije i transformacije Rumunije u neto uvoznika.

Cena snabdevanja električnom energijom predstavlja oko 50% cene koju plaćaju krajnji potrošači. Električna energija kupljena na dan unapred tržištu predstavlja oko 40% ukupne električne energije koju snabdevači nabavljaju za isporuku industrijskim kupcima i domaćinstvima na konkurentnom tržištu. Za domaćistva na regulisanom tržištu važe cene snabdevanja utvrđuje ANRE.

Izvor: profit.ro

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!