Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRudnici razvojna šansa...

Rudnici razvojna šansa Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Najviše interesovanja stranci pokazuju za istraživanja ležišta zlata, litijuma, bora, bakra i pratećih metala

U Srbiji su otkrivene velike rudne rezerve zlata i bakra u Timočkoj krajini. Mnoge strane kompanije se interesuju za geološka istraživanja, a posebno su im interesantna nalazišta litijuma, kog najviše ima u Jadru i zapadnoj Srbiji.
– To je ozbiljna razvojna šansa Srbije i mi nemamo pravo da je ne iskoristimo na najbolji mogući način. Ova zemlja je na najboljem mogućem putu da se preko ove privredne grane što pre pokrene i zaposli znatan broj novih ljudi u srpskim rudnicima – rekao je Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, na ručku sa rudarima i njihovim sindikatom povodom Dana rudara koji se danas obeležava.

Ministar je naglasio da država nema novca za istraživanja, ali postoje strane kompanije koje ga imaju i koje žele da ga ulože. Tim povodom je najavio da će država uskoro potpisati sporazum o geološkim istraživanjima sa kineskom državnom kompanijom „Bitek risorsiz”, sa čijim predstavnicima se juče sastao. Ona je već nekoliko godina prisutna u Srbiji preko kompanija „Rio Tinto” i kompanije „Avala risorsiz”.

Bačević je pojasnio da je u pitanju saradnja koja ne proizvodi obaveze, već naučna i tehnološka saradnja između Geološkog zavoda Srbije i Geološkog instituta Kine.
– Želimo da prirodna bogatstva koja su neotkrivena, a leže u utrobi zemlje, upotrebimo u funkciji razvoja naše privrede. Namera nam je da se prirodna bogatstva naše zemlje i prerađuju u Srbiji, jer tako možemo da razvijamo tehnologiju prerade – naglasio je Bačević.

Ministar je podsetio da je urađen novi nacrt zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji predviđa bolji ambijent za ulaganja u Srbiju, dodajući da, takođe, ima mnogo stranih kompanija koje su zainteresovane za sklapanje strateškog partnerstva.

U prethodnoj godini dana ministarstvo je izdalo ukupno 51 odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja mineralnih sirovina i 78 odobrenja za hidrogeološka istraživanja.

Najviše interesovanja, prema njegovim rečima, bilo je za istraživanje zlata, litijuma i bora, bakra i pratećih metala, a finansijska ulaganja u geološka istraživanja iznosila su 6,6 miliona evra.

Rudari su juče rekli da im se plate kreću između 60.000 i 100.000 dinara. I sami priznaju da su to za Srbiju pristojne plate, ali s obzirom na prirodu njihovog posla one su nedovoljne.

Zoran Vujović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca, podsetio je juče da je prošlo 100 godina od štrajka rudara u Senjskim rudnicima i oni su imali zahteve istovetne današnjim – bolji uslovi rada i veće plate.

Ministar im je obećao da će se zalagati za bolji radnopravni položaj rudara i da će u saradnji sa drugim ministarstvima raditi na rešavanje njihovih problema.

Dubinska rekonstrukcija

Bačević je rekao da su neophodne promene u organizaciji unutar vlade i da će narednih dana tema biti eventualno pregrupisavanje ili spajanje određenih ministarstava, jer rekonstrukcija vlade, prema njegovom mišljenju, treba da se sprovede po dubini, a ne samo personalno.
– Izvesne promene su zaista neophodne, ali razgovore o toj temi još nismo vodili. Činjenica je da do toga treba da dođe – rekao je Bačević

Upitan da li se razmišlja o spajanju energetike i rudarstva, on je rekao da nije nemoguće i nije nelogično, ali postoje i druge varijante.

On je ipak napomenuo da je rudarstvo privredna grana koja može i samostalno da postoji, dok je energetika korisnik onoga što stvara rudarstvo i više je vezana za industriju i privredu nego za istraživanja.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!