Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaRudarska istraživanja u...

Rudarska istraživanja u rukama države

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novim zakonom o rudastvu i geološkim istraživanjima država preuzima kontrolu nad rudnim bogatstvom od lokalnih samouprava. To će olakšati investitorima, tvrde u resornom ministarstvu. Ipak, ne prihvataju sve lokalne samouprave jednako tu vest. Građani strahuju da istraživanja ne ugroze životnu sredinu.

Nacrt Zakona o rudastvu i geološkim istraživanjima predviđa nekoliko novina. Najviše polemika ima oko odredbe koja predviđa da će o tome gde će se i šta istraživati i eksploatisati ubuduće odlučivati država a ne, kao do sada, lokalne samouprave.

U resornom ministarstvu objašnjavaju da će time olakšati investitorima, jer ubrzavaju administrativnu proceduru. Navode i da se većina lokalnih samouprava izjasnila da im je taj posao komplikovan i da ne mogu da ga obavljaju.

Državni sekretar u ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović kaže da su pojedina lokalna rešenja pokazala da su neprimenljiva u praksi, kao na primer prepuštanje dela nadležnosti lokalnim samoupravama

“Negde do 90 odsto lokalnih samouprava svoje poslove ne obavlja, već ih vraća nadležnom minisarstvu”, objašnjava Šubaranović.

Iako će investitorima i dalje biti potrebna saglasnost gradova i opština na čijim područjima su ležišta, neke lokalne vlasti najavljuju amandmane na odredbe tog zakona, kojima se, praktično isključuju iz procesa odlučivanja. Prvo su reagovale lokalne samouprave koje se protive istraživanju nikla.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić kaže da najavljeni nacrt zakona geološkom istraživanju kojim se podrazumeva da se lokalnim samoupravama oduzima moć da odlučuju šta će se na njihovim teritorijama raditi ili ne raditi pre svega, nije u duhu decetralizacije Srbije o kojoj svi govorimo i to je nešto loše.

Životna sredina ispred istraživanja

S obzirom na to da se radi tek o Nacrtu, može pretrpeti mnogo izmena. U ovom delu, gde će se pitati opštine, mora se napraviti izmena. Odnosno, gde će se lokalnim samoupravama ostaviti mogućnost da daju krajnji sud o tome da li se negde nešto mora raditi ili ne i da li je to u skladu sa našim strategijama razvoja naših gradova ili ošpština ili ne.

Predsednik opštine Vranjačka Banja Boban Đurović isitiče da ostaju pri stanovištu da se zabranjuju bilo kakva istraživanja na teritoriji Vranjačke banje “iz više aspekata”.

“Osnovni je taj što je Vrnjačka Banja ekološka sredina prve kategorije i takva treba da ostane. Branićemo naše interese tako što nećemo dozvoliti da se te istražne radnje izvode na teritoriji naše opštine”, kaže Đurović.

Zaštita životne sredine je najvažnija, pa je strah građana opravdan. Stručnjaci kažu da su potrebni precizni zakoni i provera investitora.

Ističu i da ne treba poslove tek tako odbacivati i predlažu formiranje stručnih timova, koji bi uradili nezavisne studije izvodljivosti sa biznis planom.

Stručnjak za rudarstvo i energetiku Ozren Ocić navodi da zbog straha nisu realizovani neki dobri projekti.

“Trebalo bi pod kapom Ministarstava rudarstva i eneregetike imati tim stručanjaka kome će i lokalna samouprava verovati. Neće nikakav lobista moći da utiče na rezultat te studije i verovaće im ako kompetentan stručnjak izađe i iza njega ne može da stoji partija”, objašnjava Ocić.

Lokalne samouprave ne bi imale otpor prema tome ako su to kvalitetno urađene studije jer rezultati nisu dirigovani.

Prema nacrtu zakona, Strategiju upravljanja mineralnim resursima donosiće Vlada za period od najmanje 10 godina, a ne kao do sada Skupština, pooštravaju se uslovi geoloških istraživanja i eksploatacije rudnog bogastva.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!