Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRSrpska: Uskoro formalizovanje...

RSrpska: Uskoro formalizovanje odnosa po pitanju "Južnog toka"

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da bi u narednih nekoliko nedjelja trebalo da bude sačinjen prijedlog ugovora koji će formalizovati odnos Ruske Federacije i Srpske u vezi sa gasovodom “Južni tok”.

Dodik je pojasnio da će prijedlog ugovora sačiniti pravnici iz Srpske i Ministarstva inostranih poslova Ruske federacije i da će time biti stvoreni formalni uslovi da se dođe do formiranja zajedničke firme između “Gasproma” i “Gasa Res”, koje treba da desi odmah nakon toga, a najkasnije u maju ili junu.

Nakon sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, predsjednikom Upravnog odbora “Gasproma” Aleksejem Milerom i njegovim saradnicima u Moskvi, Dodik je istakao da je juče u Banjaluci dobio pismo od ministra energetike Ruske Federacije u kojem potvrđuje da je izgradnja gasovoda za Srpsku u sastavu globalnog projekta “Južni tok”, što je potvrđeno i u današnjim razgovorima.

“Kada se formira ta nova firma, onda će Republika Srpska imati priliku da sa `Gaspromovom` firmom, koja vrši prodaju gasa, napravi ugovor o distribuciji gasa i obezbjeđenju količina gasa za Srpsku”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da nema dileme da će se graditi krak gasovoda u Republici Srpkoj koji će ići iz Srbije i ući u Srpsku na novom ulazu oko Bijeljine, na lokacija koja će se utvrditi, a zatim dalje prema Banjaluci do Novog Grada.

Dodik je ocijenio da je bitno rješavanje problema kraka gasovoda koji će ići od Batajnice kod Beograda do ulaska u Srpsku, te da je dogovoreno da će to pitanje rješavati “Srbijagas”, “Gas Res” i “Gasprom”.

“Ranije u sastancima dvije vlade, a i u okviru Savjeta za provođenje specijalnih veza, utvrđen je politički stav i data podrška ovakvom rješenju. Sve to skupa govori da se ovom projektu prilazi veoma ozbiljno i da u tom pogledu neće biti zastoja”, dodao je Dodik.

Predsjednik je rekao da se u martu očekuje dolazak operativaca iz “Gasproma”, koji će u Banjaluci raditi na preciziranju detalja ugovora, a da je Miler potvrdio da će doći u Banjaluku kada se bude potpisivao komercijalni ugovor o garancijama za gas za Srpsku.

Dodik je istakao da je ovo jedan od značajnih dana za Srpsku, imajući u vidu potvrde koje su danas dobijene u vezi realizacije projekta.

“Imati gas kao energetski resurs predstavlja stabilnu i sigurnu energetsku budućnost. S druge strane, gas je ekološki čist, ne zagađuje životnu sredinu i omogućava prebacivanje privrede i stanovništva na korištenje gasa”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da su današnji razgovori bili veoma uspješni, napomenuvši da je tokom susreta sa Milerom potvrđeno opredjeljenje ruske strane i da se grade dvije termoelektrane na gas u Srpskoj.

Na sastanku sa predstavnicima “Gasproma” bilo je riječi i o toplanama u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Brčkom, koje će se naći na pomenutoj trasi, kako bi se obezbijedile dodatne količine gasa i riješilo pitanje snabdijevanja ovih zajednica.

“Bilo je riječi i o mogućoj rekonstrukciji termoelektrane ‘Ugljevik 1’, koja ima zastarjelu tehnologiju, o čemu se mora voditi računa”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da je dogovoreno da se, kada dođe vrijeme, ta elektrana “prebaci” na gas, što će obezbijediti održavanje radnih mjesta i energetsku stabilnost ne samo Ugljevika, nego i cijele Srpske.

On je zaključio da Srpsku čeka ne samo izgradnja gasovoda, nego i sekundarne mreže za grijanje gradova, industrijskih kapaciteta, napominjući da će u Banjaluci u narednih mjesec dana početi i operativne aktivnosti na izgradnji mreže distribucije za gas, što bi trebalo da bude završeno kada gas dođe do Srpske.

“Oni koji dobro misle Republici Srpskoj moraju danas da budu zadovoljni jer je Srpska, uz veliko razumijevanje ruskih partnera, osigurala nešto što će u budućnosti sigurno obezbijediti energetsku stabilnost i nova radna mjesta”, istakao je predsjednik Dodik.

Izvor Srna

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!