Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRS postaje regionalni...

RS postaje regionalni lider u energetici

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dosadašnjim investicijama Rusije, koja je jedan od najvećih stranih ulagača u RS, ostvaren je ogroman napredak u privredi, a Srpska je postala važan ekonomski faktor u regionu, smatra direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci Duško Jakšić.

– Rusija je posle Srbije najveći investitor u Republici Srpskoj, a ove dve zemlje zajedno imaju učešće veće od 50 odsto u ukupnim stranim investicijama u RS – naglasio je Jakšić i dodao da je, osim same vrednosti investicija, veoma značajno to što je Rusija najviše investirala u privredu RS, dok su drugi veliki investitori ulagali u banke.

Investicije iz Rusije, prema njegovim rečima, značajno su doprinele poboljšanju spoljnotrgovinske razmene.

– Zahvaljujući, pre svega, sektoru naftne industrije pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 55 odsto. U energetskom sektoru su velika ulaganja i on ima najveće mogućnosti da u doglednom periodu bitno utiče na poboljšanje razmene. Smatram da postajemo bitan faktor u regionu baš u tom sektoru, a zahvaljujući stabilnim energetskim kapacitetima privukli smo i interes drugih koji se naslanjaju na taj sektor – istakao je Jakšić.

On je dodao da mnoge evropske zemlje i ekonomije u velikoj meri svoju uspešnost mere po tome koliko imaju dobre ekonomske odnose sa Rusijom i koliko su na tom tržištu uspešne.

– U našem regionu dolazak Rusa se tretira kao političko pitanje. Rusija je ovde došla sa konkretnim projektima, sa kapacitetima koje se ne mogu “pokupiti” i odneti. Projekti koji su u najavi, pre svih izgradnja TE “Ugljevik dva” koji je pre rata bio najaktuelniji projekat za realizaciju, daju razlog za optimizam. Ova investicija vrlo je vredna, sa stanovišta ulaganja, građevinskih radova, angažovanja operative i, na kraju, uspešnog povezivanja celokupnog sistema – kazao je Jakšić.

Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je za RTRS da sastanak sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim privrednicima predstavlja veliki uspeh za Srpsku, s obzirom na postignute zaključke koji se odnose na nastavak ruskog investiranja.

– Nadzorni odbor Vnešekonom banke u aprilu treba da donese pozitivnu odluku o nastavku investiranja, odakle i dolaze sva sredstva “Zarubežnjefta” – istakao je Džombić.

Dodik

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da su inostrana ulaganja garancija stabilnosti Srpske, te da je jedan od najznačajnijih investitora Rusija, koja je u RS prisutna sa milijardu evra investicija.

– Ruski premijer Vladimir Putin naložio je da se u idućem mesecu odobri novih 500 miliona evra ruskoj kompaniji za dalju modernizaciju Rafinerije nafte u Brodu, benzinskih pumpi širom RS, kao i izgradnju drugih značajnih objekata – kazao je Dodik u četvrtak uveče u Trebinju.

Izvor glassrpske.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!