Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRevitalizacija bloka A6

Revitalizacija bloka A6

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Zamenik direktora PD „Termoelektrane Nikola Tesla“ Đorđi Biljanovski, predstavio je najznačajniji projekat, koji je urađen u zadnjih 20 godina. To je revitalizacija bloka A6 u TENT A sa povećanjem snage bloka i povećanjem energetske efikasnosti. Projekat je vredeo 107 miliona i realizovan je u dve faze, prva 2008.a druga 2010.godine, u trajanju od po 6 meseci. Obe su izvođene u letnjem periodu, a završene pred zimsku sezonu kada je i najveći konzum električne energije.

 – Na obnovljenom bloku A6 snaga je sa 308 povećana na 348 megavata. To je doprinelo povećanju energetske efikasnosti i smanjilo potrošnju uglja za 150.000 tona godišnje, istakao je Biljanovski.

 Od prve sinhronizacije 1979. godine, i vanrednog događaja 1985. godine kada je imao havariju turboagregata, blok A6 je  do revitalizacije proizveo 37.548GWh električne energije i ostvario 156.000 sati rada.

Tokom 2007. godine je odlučeno o faznoj revitalizaciji bloka A6 u okviru koncepcije ECORAM-a, a u cilju produženja životnog veka postrojenja za 20 godina, povećanja pouzdanosti i raspoloživosti, povećanja instalisane snage, povećanja energetske efikasnosti, smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i viši nivo automatizacije. 

Ciljevi ovog projekta u potpunosti su ispunjeni, nakon kompletne revitalizacije bloka A6, ističe Biljanovski i dodaje. – Povećana je snaga na generatoru sa 308MW na 348MW. Za prvih devet meseci blok A6 je ostvario milion i 800 hiljada megavat-časova, što je 300 hiljada megavata više u odnosu na plan. Ukoliko izostanu potiskivanja u narednom periodu, očekujemo da će ovaj blok do kraja godine proizvesti 2 miliona i 400 hiljada megavat-časova, što je daleko više nego što je do sada bilo koji blok od 300 megavata proizveo, naglasio je Biljanovski, dodajući da je povećana raspoloživost i pouzdanost bloka a ujedno i redukovan uticaj na životnu sredinu.

Pored rekonstrukcije elektrofiltera, obnovljena je turbina i produžen joj je radni vek, a učinjene tehničke inovacije omogučuje proizvodnju veću za 40 megavata. Zamenjen je kompletan cevni sistem kotla i inovirana su mnoga tehnička rešenja , koja omogućavaju znatno veću efikasnost proizvodnje uz manju potrošnju uglja.., Uveden je i novi, automatizovani sistem upravljanja i kontrole i obezbeđeno je da blok A6 radi u skladu sa kriterijumima Evropske Unije o zaštiti životne sredine. Dakle, on je ekološki modernizovan, smanjena je emisija čestica na manje od 50 miligrama po kubnom metru dimnog gasa. U suštini, dobijeno je oko šest „zelenih megavata“, a to je ona proizvodnja koja je smanjila potrošnju uglja u odnosu na projektovano stanje, a u odnosu na stanje kakvo je bilo pre revitalizacije, za 18 megavata, objasnio je Biljanovski.

Pre revitalizacije blok 6 je trošio daleko više uglja, a sada je smanjio svoju potrošnju za 150.000 tona. To je trodnevna potrošnja elektrane TENT A, kada radi punim kapacitetom.

U realizaciji ovog najvećeg investicionog zahvata u EPS-u, 2010. godine, učestvovao je veliki broj domaćih i inostranih firmi. Alstom je radio turbinu, Rafako cevni sistem kotla, među najvećim izvođačima bili su i Doosan Power Servis-UK, SES- Slovačaka…Od srpskih firmi tu su bili Goša Montaža, LM Metalmont, Termoelektro, Feromont, Izoprogres, Termooprema, Enikon, TE ENEL, ABB…Instituti „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“, kao i „Energoprojekt“, pomogli su da se realizuju mnogi poslovi koji su ranije bili ekskluzivitet stranaca. Tako su domaća pamet i projekti zamenili uvozne, pre svega u domenu automatskog upravljanja, istakao je Biljanovski.

Takođe je najavio,da u narednom periodu na ovom bloku, predstoje aktivnosti na povećanju kapaciteta preostala 4 mlina, realizacija programa odsumporavanja dimnih gasova i rekonstrukcija transporta pepela i šljake.  

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!