Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska pozajmila...

Republika Srpska pozajmila Srbiji 155 GWh električne energije, ukupne vrednosti 38 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Republika Srpska od oktobra prošle godine pozajmljuje električnu energiju Srbiji i tako joj pomaže da održi stabilnost elektro–energetskog sistema. U Elektroprivredi Srpske (ERS) odbijaju da otkriju detalje saradnje, ali portal Capital saznaje da je samo za četiri meseca isporučena energija u vrednosti od oko 38 miliona evra.

S obzirom da se dostupni podaci odnose samo na period od oktobra do kraja januara, a isporuku je u međuvremenu nastavljena, pretpostavlja se da je do sada, uključujući februar i 23 dana marta, isporučena električna energija vredna više od 50 miliona evra.

Najviše električne energije iz Srpske u Srbiju je otišlo u decembru prošle godine. Isporučeno je 69.860 megavata, koji prema fakturama vrede 17,3 miliona evra.

Prethodnog meseca pozajmljena je energija u vrednosti od 4,2 miliona evra, dok je u oktobru ERS u sistem EPS-a prebacio 18.876 megavata, tadašnje tržišne vrednosti oko 3,7 miliona evra.

Zaključno sa januarom ove godine, u Srbiju je otišlo oko 155 hiljada megavata električne energije vredne 38 miliona evra, odnosno oko 245 evra po megavat času.

Srbija je u međuvremenu takođe uvozila električnu energiju i iz drugih zemalja i plaćala je po značajno višoj ceni.

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je prošle godine je obelodanio da postoji „bratski dogovor” Srpske i Srbije.

„Dešava se da Republika Srpska u ovom trenutku ima viškove električne energije. Mi tu energiju ne želimo da prodajemo Srbiji, da iskoristimo ovaj trenutak i nešto zarađujemo, već ćemo je ustupiti uz dogovor da nam se to vrati u istim količinama”, rekao je Dodik u oktobru prošle godine novinarima.

Dodik je poručio da je to fer i bratski dogovor, usmeren isključivo da se obezbedi stabilna energetska situacija i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio i poručio kako će struja biti vraćena kada se u rad pusti blok B1 u TENT-u, najvećoj termoelektrani u Srbiji.

Na pitanja o ustupanju energije Srbiji, u Elektroprivredi Republike Srpske su odbili da iznesu detalje.

„Između Elektroprivreda Srbije i Republike Srpske  sklopljen je poslovni angažman o međusobnoj razmeni električne energije koji je i dalje na snazi. Po okončanju istog upoznaćemo vas sa svim detaljima, ceni, trajanju”, navodi se u odgovoru.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT pustio u rad solarnu elektranu Bileća od 60 MW

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je završena izgradnja solarne elektrane Bileća kompanije EFT, instalisane snage 60 MW. Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji Zarječje i prostire se na 133 hektara. Procenjuje se da će solarna...

Srbija: Privrednici zadovoljni zbog pojeftinjenja struje ali ukazuju na problem pada napona i akciza

Za razliku od prošlogodišnjeg prvog maja, kada je kao čestitka za građane i privredu stiglo novo poskupljenje struje i gasa, ovogodišnji maj doneo je energetsko olakšanje kompanijama. Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) snizila je cenu struje za privredu za oko 20 odsto, dok je...

Region: Ukrajina planira rekordan uvoz struje

Ukrajina će uvesti rekordne količine električne energije iz Rumunije, Slovačke, Poljske, Mađarske i Moldavije, nakon što je pretrpela štetu na kritičnoj energetskoj infrastrukturi što je posledica ciljanih ruskih napada, najavio je Ukrajinski ministar energetike. Ministarstvo energetike objavilo je planove za nabavku 19.484 MWh...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!