Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska nudi...

Republika Srpska nudi struju za podgorički KAP

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponudio je da Srpska snabdijeva električnom energijom Kombinat Aluminijuma Podgorica.

Predsjednik Srpske, kako prenose današnji podgorički mediji, predložio je da Republika Srpska snabdijeva KAP strujom po cijeni od 36 evra za megavat-sat, uz potpisivanje ugovora na pet godina. KAP trenutno struju plaća 42 evra po megavat-satu.

Dodik je, kako se navodi, o toj ponudi razgovarao sa predstavnicima Vlade Crne Gore i mogućim investitorom u KAP-u, njemačkom kompanijom HGL.

Trenutna cijena aluminijuma na berzi je 1.820 dolara za tonu, ali se očekuje da naredne godine ona premaši 2.000 dolara. Kada bi KAP proizvodio više od 100.000 tona, proizvodnja sa ponuđenom cijenom struje bila bi veoma isplativa.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonija te nekada najveće crnogorske fabrike.

“Bankrot, odnosno sprovođenje klasičnog stečaja, znači da će se imovina KAP-a prodavati u cjelini ili će se obaviti prodaja fabrike kao pravnog lica. To je novi institut u zakonu koji omogućava da se dužnik proda kao pravno lice. U tom slučaju, stečajni postupak se obustavlja”, kazao je ranije predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević.

Ukupna potraživanja povjerilaca KAP-a, prema riječima Rakočevića, iznose gotovo 460 miliona evra, od čege je nesporno 360 miliona.

Za preuzimanje proizvodnje KAP-a bez naslijeđenih dugova interesuju se investitori iz Indije, Njemačke, Poljske, Turske i Hrvatske, ali za sada nema konkretnih ponuda prihvatljivih za Vladu Crne Gore.

Razlog za prodaju imovine kroz bankrot su, osim visokih dugova, i nepovoljni trendovi na tržištu aluminijuma, zbog čega nije moguća ni podrška bilo koje komercijalne banke. Knjigovodstvena vrijednost KAP-a nešto je veća od 180 miliona evra.

Najvećih pet povjerilaca KAP-a su Ministarstvo finansija Crne Gore, koje potražuje 148,1 milion evra, ruska kompanija CEAC sa oko 50 miliona, crnogorska Elektroprivreda sa 44,9 miliona, En plus grupa sa 43,4 miliona i ruska VTB banka sa 25,8 miliona evra.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!