Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Ekskluzivno...

Republika Srpska: Ekskluzivno – RITE Gacko gasi proizvodnju!!!

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

CAPITAL u posjedu tajnog dopisa u kojem Uprava RITE Gacko alarmantno upozorava će obustaviti proizvodnju više od četvrtine ukupne električne energije u Srpskoj

Rudniku i termoelektrani Gacko prijeti obustavljanje proizvodnje i blokada poslovanja zbog nemogućnosti izmirivanja dugova koji premašuju 108 miliona KM, upozorava Uprava RITE Gacka u internom aktu koji je u posjedu poslovnog portala CAPITAL.ba.

„Ostvarenim polugodišnjim gubitkom od 16.624.175 KM ugrožena je likvidnost Društva i neophodno je hitno preduzeti značajne mjere da bi se održalo poslovanje. Društvo neće moći ostvariti neophodne investicije, jer neće moći da se zaduži kod banaka, što će ugroziti i njegov opstanak, a time i više od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj“, navodi se u alarmantnom dopisu koji potpisuje predsjednik Nadzornog odbora RITE Gacko Branko Grk.

On navodi da je u prvom polugodištu ove godine planirana proizvodnja od 725 GWh, a ostvareno je znatno manje, 658 GWh.

Podsjeća da je u finansijskim izvještajima RITE Gacko u prvom polugodištu ostvarilo gubitak od 16,6 miliona KM, a da je ukupan dug sa dugoročnim rezervisanjima dostigao iznos od 108,3 miliona KM i čak 20% od ukupne imovine termoelektrane.

„RITE Gacko je na kraju prvog polugodišta samo MH „Elektroprivredi Republike Srpske“ dugovalo 33.489.000 KM, koji neće moći vraćati, niti će se Društvo moći eksterno zadužiti za finansiranje neophodnih investicija“, upozoravaju iz RITE Gacka.

„Zapošljavali smo po naredbi“

Grk u dopisu potvrđuje brojne kritike javnost da se u Elektroprivredi Republike Srpske zapošljavalo neosnovano i po političkoj liniji.

„Navedeni dug Društvo ne može servisirati, a uvećanju gubitka doprinijelo je i naloženo i ostvareno povećanje broja zaposlenih“, navodi se u dopisu.

Cilj ovog internog akta je da upozna Matično preduzeće „Elektroprivredu RS“ na nemogućnost daljeg poslovanja, nakon što je Regulatorna komisija za energetiku povukla svoju odluku o poskupljenju električne energije.

„Cilj ovog teksta je da se akcionari obavijeste o teškom stanju u Društvu, u svrhu da od svih nadležnih budu što prije preduzete sve neophodne mjere da se očuva proizvodnja električne energije u već 33 godine starim kapacitetima elektrane, te da se održi likvidnost, pređe na korišćenje novog površinskog kopa, izvrše potrebne investicije i stabilizuje i postigne uspješno poslovanje Društva, što je značajno za Republiku Srpsku“, piše Grk.

On ističe da je prilikom izrade Plana poslovanja za 2015.godinu, zaključeno je da nije moguće pozitivno poslovanje pa čak da je moguća i potpuna blokada poslovanja ako ne dođe do poskupljenja struje.

Grk ističe da je jasno zaključeno u planu poslovanja za 2015. godinu da će RITE Gacko sa tekućom cijenom kWh doći u izuzetno tešku finansijsku situaciju čak možda i bezizlaznu bez povećanja sadašnje cijene od 0,0693 KM/ kWh.

On kao potvrdu zaključka poredi proizvodne cijene drugih termoelektrana u BiH: TE Kakanj 0,104 KM/kWh, TE Tuzla 0,0808 KM/kWh i Rudnik i TE Ugljevik 0,0771 KM/kWh.

Gubici zbog otkrivke a ne remonta

U RITE Gacku tajno demantuju zvanična obrazloženja da su gubici u proizvodnji nastali zbog redovnih godišnjih remonta i u ovom internom aktu otkrivaju da je stvarni razlog to što su „problemi kumulirali na Rudniku zbog velikog zaostatka u eksploatacije otkrivke (preko 12 miliona m3čm), kao i odsustvom aktivnosti na otvaranju novog površinskog kopa (izmještanje vodotokova iz prostora budućeg površinskog kopa, eksproprijacija, geološka istraživanja, izrada Glavnog rudarskog projekta, nabavka nove i zamjenske mehanizacije)“.

Zbog ovog je postojala opasnosti da se termoelektrana ugasi zbog nedostatka uglja, ali je primjenom posebnog Akcionog plana ta prijetnja u zadnji čas otklonjena.

Rješenje: Odgoda duga i skuplja struja

Uprava je predložila da se sa Matičnim preduzećem dogovori odgoda plaćanja 33 miliona KM duga na najmanje tri godine. Predložili su da se zatraži od Vlade Republike Srpske i Matičnog preduzeća, da Regulatorna komisija za energetiku RS što prije ponovi tarifni postupak i odredi realnu cijenu električne energije.

Traže da se od stručnjaka Matičnog preduzeća i RITE Gacka formira radna grupa, koja će temeljno sagledati sadašnju tešku situaciju termoelektrane i procijeniti realan vijek daljeg poslovanja, utvrditi realne i izvodljive izvore finansiranja, odnosno da se uradi Akcioni plan finansijske konsolidacije.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!