Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedRegion: Zajedničkim ulaganjima...

Region: Zajedničkim ulaganjima do većeg udela zelene energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na dvodnevnom “Beogradskom energetskom forumu” 13. i 14. maja, zemlje regiona predstavljaju investicije i reforme koje bi trebalo da obezbede snabdevanje čistom energijom. Ministri energetike Srbije, Crne Gore, Mađarske i Srpske, saglasni su da se energetska tranzicija može prebroditi samo zajedničkim ulaganjima.

Rast potrošnje i klimatske promene zahtevaju i veća ulaganja u zelene kapacitete i gradnju gasovoda, naftovoda i dalekovoda.

Opravdanost tih investicija najbolje potvrđuje nova gasna veza Srbije i Bugarske koja je obezbedila više gasa i za susede.

“Nastojimo da nađemo najbolje odgovore na brojne izazove koji se pred nas postavljaju ali vodeći računa pre svega o našoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti“, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Navodi da je energetska zajednica označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u energetskom sektoru u regionu.

“Po svemu što smo uradili srpska energetika je za dve godine napredovala više nego u proteklih 10 godina”, ističe Đedović Handanović.

Svako ima i svoje interne brige

Iako u regionu raste udeo obnovljive energije, pred Zapadnim Balkanom je težak zadatak – da smanji zavisnost od struje iz uglja i reši problem neefikasnih termolektrana.

“Veći problem je to kako naterati stanovništvo da odustane od korišćenja uglja za potrebe grejanja”, navodi ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović.

Navodi da su krenuli u rešavanje tog problema, a pre svega kroz stimulisanje mera energetske efikasnosti.

“Energetska efikasnosnost je naša velika šansa”, navodi Mujović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da sa Crnom Gorom žele da reše pitanje Bilećkog jezera i naknade za potopljeno zemljište.

“Želimo unaprediti i poboljšati interkonekcije prema Crnoj Gori. Želimo poboljšati interkonekcije prema Srbiji kako bi svi investitori koji će u narednim godinama izgraditi nove energetske objekte imali nesmetani tok energije”, objašnjava Đokić.

Mađarska je, kao članica Evropske unije, stava da dekarbonizaciju moraju pratiti veći podsticaji za elektromobilnost i povećanje kapaciteta nuklearne energije zarad sigurnost snabdevanja i ekologije.

“Uslov za to je da energetska politika ne bude talac ideologije i licemerja. Nažalost, u Evropi je bilo poteza koji su bili podstaknuti ideologijom i bili njen talac”, kaže ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Kaže da su u Uniji ponosni i što su se oslobodili ruskog gasa, ali ga ipak Francuska i dalje uvozi, podseća Sijarto.

Zelene investicije i smanjenje štetnih gasova zahtevaju velika sredstva, pa zemlje regiona očekuju veću podršku evropskih partnera, prenosi RTS.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Bugarska: ICGB je pokrenuo obavezujuću fazu za proširenje kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska

Operator gasovoda između Grčke Bugarske, ICGB, pokrenuo je obavezujuću fazu tržišnog testiranja za proširenje kapaciteta gasovoda sa 3 na 5 milijardi kubnih metara godišnje. U saradnji sa operatorima sistema za prenos prirodnog gasa, ICGB je objavio obaveštenja za obavezujuću fazu...

Bugarska: Bulgartransgaz izabrao izvođače radova za proširenje Vertikalnog gasnog koridora

Bugarski operator sistema za prenos gasa Bulgartransgaz uspešno je završio najvažniju javnu nabavku u vezi sa implementacijom projekta Vertikalnog gasnog koridora, saopštila je kompanija. Ova nabavka obuhvata prostorno planiranje, investiciono projektovanje, nabavku neophodnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!