Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Spot cene...

Region: Spot cene prelaze 88 evra po MWh u prethodnoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene su se od sredine juna stabilizovale na rekordno visokim nivoima, kako u Centralnoj, tako i Jugoistočnoj Evropi.

U prethodnih sedam dana, prosečna nedeljna spot cena električne energije na grčkom ENEX dostigla je 105,98 evra po MWh, zbog čega je grčko tržište ponovo najskuplje u regionu. Na ostalim tržištima, ona se kretala od 88,33 na CROPEX i BSP evra po MWh do 96,92 na IBEX.

Na rumunskom i mađarskom spot tržištu, cena se dva puta je u prethodnih sedam dana približavala ovogodišnjem rekordu i oba puta pređen je prag od 105 evra po MWh.

Ovome je doprinela velika potrošnje energije za hlađenje zbog toplotnog talasa.

Na poskupljenje je takođe uticalo nedavno novo povećanje kratkročnih marginalnih troškova elektrana na lignit i gas, zajedno sa niskom i umerenom proizvodnjom vetra širom regiona.

Pored toga, u JIE proizvodnja hidroenergije je pala ispod proseka zbog niskih protoka Dunava.

Na dan unapred tržištu srpske berze električne energije, SEEPEX DAM, cena za bazno opterećenje u ponedeljak 19. jula 2021. godine iznosi 99,37 evra po MWh. U periodu od 13. do 19. jula kretala se od 63,41 evra po MWh koliko je ostvareno u subotu, do 102,18 evra po MWh, u utorak 13. jula.

Prosečna cena u ovoj nedelji iznosila je 90,69 evra po MWh.

Cena električne energije na IBEX DAM za bazno opterećnje za isporuku u ponedeljak 19. jula iznosi 117,74 evra po MWh. U prethodnih sedam dana, cena na bugarskom dan unapred tržištu kretala se od 68,36 do 117,74 evra po MWh. Samo je za dane vikenda pala ispod 99 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena iznosi 96,92 evra po MWh.

Na grčkoj berzi ENEX, cena se u prethodnih sedam dana kretala od 94,14 evra u subotu do 116,1 evra po MWh u četvrtak.

Grčko i bugarsko dan unapred tržište kaplovano je od 11. maja 2021. godine ali spot tržišta dve zemlje nisu bila izjednačena čitave nedelje. Grčko tržište je svakodnevno bilo skuplje od bugarskog i prelazilo je prag od 94 evra po MWh.

Grčko tržište je po pravilu, sa prosečnih 105,98 evra po MWh, bila najskuplje spot tržište u regionu u prošloj nedelji.

U ponedeljak cena na OPCOM DAM je iznosila 92,37 evra po MWh. U prethodnih sedam dana, najniža cena na OPCOM DAM iznosila je 73,9 evra.

Na rumunskom spot tržištu električna energije je u prošloj nedelji u proseku koštala 93,98 evra po MWh.

Na mađarskoj berzi električne energije HUPX, prosečna cena za isporuku u ponedeljak jednaka je rumunskoj – 92,37 evrs po MWh. Rumusko i mađarsko tržište bilo je kaplovano u utorak, sredu, subotu i ponedeljak.

Ostalim danima, mađarsko tržište je bilo neznanto jeftinije od rumunskog. Prosečna nedeljna cena je iznosila 93,67 evra po MWh.

Na CROPEX i BSP cena za isporuku u ponedeljak iznosi 94,21 evro po MWh.

Najniža vrednost u prethodnoj sedmici – 56,97 evra po MWh, ostvarena je u nedelju. U svim preostalim danima, osim u subotu, električna energije je bila skuplja od 94 evra.

Na hrvatskom i slovenačkom spot tržištu u prethodnoj sedmici trgovalo se u proseku za 88,33 evra po MWh, u poređenju sa 93,94 evra nedelju dana ranije. To dva tržišta čini najjeftinijim u regionu u protekloj sedmici.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!