Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Rumunsko i...

Region: Rumunsko i mađarsko spot tržište ponovo najskuplje u Evropi – 130 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cena električne energije na rumunskom i mađarskom tržištu ponovo je najviša u Evropi – u utorak, na dan unapred trižištu rumunske i mađarske berze, električnom energijom trgovalo se za 130 evra po MWh, sa isporukom u sredu, 18. avgusta.

Da podsetimo, u julu je prosečna spot cena na berzi u Bukureštu iznosila 462 leva (93,9 evra) po MWh, što je najviši nivo u istoriji i dva puta i po puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, u prvih sedam meseci ove godine, prosečna cena na OPCOM DAM dostila je 316 leva (68 evra) po MWh, za 92% iznad proseka u prvih sedam meseci prošle godine.

Kako će visoke cene uticati na račune potrošača

Ovo predstavlja veliki problem, s obzirom da spot cena ima sve veći uticaj na račune krajnjih potrošača, kako se spot tržište širi na štetu terminskih tržišta.

U osnovi, veliki deo električne energije koju domaćinstva plaćaju, bilo da se nalaze na konkurentnom tržištu ili u režimu univerzalne usluge, kupljena je na spot tržištu, gde su cene, nakon nekoliko meseci konstantnog rasta, dostigle astronomske nivoe.

Međutim, kupci u kategoriji domaćinstava su sa svojim snabdevačima ugovorili fiksne cene, najčešće na period od godinu dana (odnosno šest meseci za univerzalnu uslugu), što znači da će po isteku ovog perioda cene osetno porasti – kao posledica nabavke električne energije na DAM.

Prema najnovijim podacima ANRE iz aprila 2021. godine, veliki snabdevači – Enel, Elektrika, ČEZ i E.On, kupili su u tom mesecu 1.824 GWh na centralizovanim tržištima (za bilateralne ugovore) i 742 GWh na DAM (električna energija kupljena sa isporukom narednog dana). U istom mesecu, prodali su 140 GWh na tržištu za bilateralne ugovore i 28 GWh na DAM.

Istovremeno, četiri veliki snabdevača prodala su 2.441 GWh električne energije krajnjim kupcima, domaćim i stranim.

Iz ove računice je jasno da je gotovo 30% potrošnje njihovih krajnjih kupaca pokriveno kupovinom na DAM, po astronomskim cenama.

Prosečna cena u aprilu na tržištu za bilateralne ugovore iznosila je 250 leva (50,6 evra) po MWh, a na DAM – 330 leva (66,8 evra) po MWh.

Međutim, u julu je prosečna cena na DAM je povećana na 462leva (93,9 evra) po MWh, dok će u avgustu sasvim sigurno biti još viša.

Ovo će zatim uticati na povećanje računa za domaćinstva.

Ovde se može postaviti pitanje zašto se snabdevači u tolikoj meri okreću nestabilnom dan unapred tržištu, umesto tržištu za bilateralne ugovore, sa generalno fiksnim cenama.

U aprilu, rumunski proizvođači električne energije prodali su na tržištu za bilateralne ugovore 3.356 GWh. Na DAM, ponudili su 1.445 GWh, odnosno oko 30% svoje proizvodnje.

Iz toga sledi da veliki snabdevači pokrivaju 30% potrošnje svojih kupaca na DAM jer proizvođači upravo na tom tržištu nude oko 30% proizvodnje.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!