Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Mađarski HUPX...

Region: Mađarski HUPX biće skuplji od austrijske berze za 8 do 9 evra po MWh u idućoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Očekuje se da će spot cene ostati visoke u Centralnoj i Jugoističnoj Evropi i sledeće nedelje, dok će mađarske cene biti iznad austrijskih za 8 do 9 evra po MWh, navodi Energy Quantified.

Mađarske i rumunske spot cene vratile su se ove nedelje na nivoe od pre dve sedmice, uglavnom kao posledica niske proizvodnje vetra u Nemačkoj i visoke proizvodnje vetra u Rumuniji, rekao je Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspert za hidrologiju pri Energy Quantified.

EQ procenjuje da će prosečna proizvodnja energije vetra u ovoj nedelji u Rumuniji iznositi 0,72 GW, iznad uobičajenog nivoa od 0,6 GW.

Dan unapred cena za bazno opterećenje za isporuku 21. jula iznosi 92,35 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX, a na rumunskom OPCOM 91,86 evra po MWh. Cene su prešle prag od 100 evra za isporuku 20. jula, kao što je bio slučaj na slovenačkoj, hrvatskoj i srpskoj berzi.

Nivoi hidroenergije su blago povećani u Jugoistočnoj Evropi. Očekuje se da će ovonedeljna kombinovana proizvodnja hidroenergije u Srbiji i Rumuniji iznositi 3,3 GW. Međutim, ovo će imati umereni uticaj na promene nivoa spot tržišta, navodi Ellefsen.

Evropske cene gasa pale su ispod 35 evra po MWh u utorak, dok su cene emisija CO2 pale ispod 51 evro po toni. Cene goriva verovatno neće imati uticaj na regionalne spot cene tokom sledeće nedelje, kaže Ellefsen.

Proizvodnja termoenergije ostaće uglavnom nepormenjena tokom sledeće nedelje, iako Ellefsen očekuje da će se pojedini kapaciteti na lignit vratiti onlajn u Rumuniji i Bugarskoj.

EQ prognozira da će spot cene u JIE u idućoj nedelji iznostii od 91,8 evra po MWh u Mađaraskoj do 94,76 evra po MWh u Bugarskoj.

Predviđanje spot cena za sledeću sedmicu pokazuje da će, u poređenju sa tekućom nedeljom, najveći rast cena ostvariti Rumunija – za blizu 3 evra po MWh, dok će se na ostalim regionalnim tržištima povećati za manje od 1 evra po MWh.

Izvor: energetika.net

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!