Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion JIE: Spot...

Region JIE: Spot cene električne energije kretale su se između 76 i 138 evra/MWh u 34. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropske cene struje u 34. nedelji porasle su u odnosu na poslednju nedelju jula, usled rasta cena gasa i smanjenja proizvodnje energije vetra. Ovom trendu doprineli su i porast potražnje i povećanje prosečne cene prava na emisiju CO2.

U regionu jugoistočne Evrope cena struje je u proseku porasla za 39%. Mađarska je zabeležila najveći skok cene električne energije od 47%, a sledi Hrvatska koja se suočila sa poskupljenjem struje od 45% u odnosu na 30. nedelju. Rumunija i Bugarska su zabeležile više cene struje za 43%, odnosno 42%.

Cene struje u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj porasle su za 42% do 47%. Italija i Grčka su zabeležile manji procenat povećanja od 31%, odnosno 24%.

Spot cene struje kretale su se između 76 i 138 evra po MWh. Najnižu cenu je zabeležila Turska sa sedmičnim prosekom od 75,8 evra po MWh, a slede Hrvatska i Srbija – 132,3 evra po MWh i 134,73 evra po MWh respektivno.

Italijansko tržište je bilo najskuplje u Evropi sa 137,7 evra po MWh, a sledi Grčka sa 137,6 evra po MWh.

Prosečne nedeljne spot cene električne energije u centralnoj Evropi pratile su trend rasta tokom poslednje nedelje avgusta kao posledica povećanja cena gasa i pada proizvodnje vetra na većini tržišta.

Sva veleprodajna tržišta električne energije u Centralnoj Evropi zabeležila su značajan rast cena, a cene su prešle prag od 100 evra po MWh. Holandija je bila zemlja sa najnižom cenom struje od 117,5 evra po MWh, a sledi Francuska, sa 117,5 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!