Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion JIE: CGES...

Region JIE: CGES i EMS grade 400 kV dalekovod Pljevlja – Višegrad

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektromreže Srbije (EMS) potpisali su sporazum o saradnji koji će omogućiti uspješnu realizaciju zacrtanih ciljeva u vezi sa izgradnjom interkonektivnog 400 kilovoltnog voda Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad, projekta u okviru projekta Transabalkanskog koridora koji je u toku.

Cilj je, kako je objašnjeno iz CGES-a, da se poboljšaju uslovi prenosa električne energije između sjevernog i južnog dijela regiona i na taj način omogući dalja integracija tržišta električne energije, kao jedan od prioriteta evropske energetske politike.

Potpisnici sporazuma, izvršni direktori CGES-a i EMS-a, Ivan Asanović i Jelena Matejić, ocijenili su da će ovaj akt doprinijeti unapređenju i jačanju međusobne saradnje dvije kompanije u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonodavstvom i međunarodnim sporazumom svojih država, radi obezbjeđenja koordinacije aktivnosti koje bi trebalo da omoguće realizaciju projekta nove električne interkonekcije između Srbije i Crne Gore.

Prilikom potpisivanja je saopšteno da se stiču uslovi za veoma kvalitetnu saradnju koja podrazumijeva razmjenu relevantnih informacija, znanja i iskustava, kao i organizovanje zajedničkih pripremnih i preliminarnih aktivnosti, a jedan od projektovanih benefita će biti i uzajamna podrška kao preduslov za realizaciju projekta od obostranog interesa.

CGES i EMS imaju za cilj poboljšanje kvaliteta usluga prenosa, koji će biti usklađeni sa svim evropskim standardima i zahtjevima.

“Takođe, nastojaće da vrše aktivnu ulogu na tržištu električne energije i doprinose njegovom razvoju u regionu jugoistočne Evrope, a jedan od benefita je i integracija obnovljih izvora električne energije”, navodi se u saopštenju.

Iz CGES-a su podsjetili da dvosistemski dalekovod naponskog nivoa 400 kV Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad, kao dio Transbalkanskog koridora, obezbjeđuje kvalitetnije elektroenergetsko povezivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije sa neposrednim okruženjem i Evropom.

Ovaj klaster se sastoji i od projekta podmorskog kabla Crna Gora – Italija, kao i investicija izgradnje unutrašnje 400 kV mreže u Crnoj Gori i Srbiji i interkonektivnih dalekovoda 400 kV između Crne Gore, Srbije, BiH i Rumunije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Profit Rudnika uglja Pljevlja dostigao 15 miliona evra u 2023.

Rudnik uglja Pljevlja ostvario je prošle godine neto profit od 15,2 miliona evra, što je za 5,8 miliona evra više ne u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit na kraju prošle godine iznosi 41,2 miliona evra, navedeno je u finansijskim izvještajima...

Crna Gora: Neto profit EPCG u 2023. godini 52,4 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) ostvarila je u 2023. godini neto profit od 52,4 miliona evra. Iz EPCG je saopšteno da je dobit pre oporezivanja iznosila 65,9 miliona evra, odnosno 13,4 miliona je plaćen porez na dobit.

Crna Gora: Deset firmi u plusu 21,5 miliona evra od prodaje struje iz malih HE

Deset firmi koje gazduju sa 22 male hidroelektrane (mHE), od biznisa prodaje struje u prethodnim godinama, pa do kraja prošle godine, prikazalo je nagomilanu dobit od preko 21,5 miliona eura, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Iz ASP-a...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!