Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedRegion: Hrvatska za...

Region: Hrvatska za struju duguje Srpskoj 500 miliona evra, da li se može izbeći nova arbitraža

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

NAKON što je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik izgubila spor na arbitraži sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” težak oko 130 miliona KM, i zvanično od januara ove godine se Srpska obavezala da isplati ovaj novac i da deo struje iz Ugljevika ubuduće šalje za Sloveniju, nad elektroenergetskim sektorom RS nadvila se još jedna arbitražna situacija.

Naime, Hrvatska elektroprivreda (HEP) je najavila pokretanje međunarodni arbitražnog spora u kojem bi Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko trebalo da joj isplate 100 miliona evra i zatezne kamate, na ime obeštećenja po osnovu ulaganja u izgradnju ove termoelektrane početkom osamdesetih godina.

Iz institucija Srpske ističu da su svesni da postoji realna mogućnost za još jednom arbitražom, ali poručuju Hrvatskoj da bi ta država trebala Srpskoj da plati oko milijardu maraka višegodišnjeg duga za električnu energiju proizvedenu u sistemu “Plat”, odnosno HE Dubrovnik, koja je građena kao deo sistema tri hidroelektrane Trebinje, Trebinje 1 i Trebišnjica.

Drugi pišu

Generalni direktor “Elektroprivrede Srpske” (ERS) Luka Petrović, navodi da je hrvatska strana uzela jednokratno polovinu struje koja se proizvodila u Platu, a da nisu uzeli predviđenih 22 odsto iz Hidroelektrane Trebinje 1.

– U prevodu, kada bi se sve sabralo, od 1. novembra 1994. godine do danas, to su ogromne količine električne energije, koje se mere preko sedam teravat-sati. Kada to izračunate po aktuelnim cenama radi se o milijardi KM duga Hrvatske prema Srpskoj za električnu energiju – ističe Petrović.

Rešenje je u protivtužbi

MLAĐAN Mandić, bivši pravobranilac BiH kaže da ukoliko Hrvvatska nastavi sa pričom oko arbitraže u slučaju Gacka, jedino rešenje je protivtužba.

– Ulaganje Hrvatske u Gacko u potpunosti je isto kao ulaganje BiH u Dubrovnik. Znači, Slovenija i Hrvatska samo podnose tužbe za ulaganja koja su bila za vreme SFRJ, pa su nakon raspada oni našli neke pravnike i krenuli da podnose tužbe ili zahteve za štetu. Po meni, to nije ni moralno ni pravno osnovano, zato mislim da BiH i Srpska treba da brane svoja prava i da na moguću tužbu odgovore protivtužbom – rekao je Mandić.

Iz ERS kažu da su već angažovani advokatski timovi za rešavanje sporova. Sa HEP-om će se komunicirati putem Pravobranilaštava Srpske i BiH, a ako dogovora ne bude, rešenje je arbitraža.

Petar Đokić, ministar energetike RS, smatra da obe strane trebaju težiti pronalasku sporazumnog rešenja prihvatljivog za sve.

– Arbitraža može biti okončana samo kako očekuje jedna strana, a ukoliko postignemo sporazum onda bi mogle biti zadovoljne obe strane – poručio je Đokić, prenose Novosti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: 300 MW iz RHE Bajina Bašta ponovo na mreži

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je ponovo u pogonu jedan agregat reverzibilne hidroelektrana „Bajina Bašta“, nakon što su završeni veliki remontni radovi što znači „još 300 megavata na mreži“, koji će doprineti energetskoj sigurnosti zemlje u vreme verovatno nezapamćeno...

Zapadni Balkan: Potencijalni projekti solara i vetra omogućili bi regionu da se odrekne gasa

Prema izveštaju Global Energy Monitor-a, zemlje Zapadnog Balkana imaju dovoljno potencijalnih solarnih i vetroenergetskih projekata da generišu četiri puta više električne energije nego gasne elektrane, što bi donelo milijarde evra ušteda i izbeglo značajne emisije ugljen-dioksida. Podaci iz Global Wind...

Region: Petrol dobio kredit EBRD za e-punjače u Sloveniji i Hrvatskoj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je ljubljanskom „Petrolu“, odobrila 9,5 miliona evra vredan kredit za finansiranje programa postavljanja punjača za laka i teška električna vozila u Sloveniji i Hrvatskoj. EBRD će, kako je saopšteno, kreditom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!