Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Elektroenergetski sistemi...

Region: Elektroenergetski sistemi u regionu u kriznom režimu zbog korona virusa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivrede i elektrodistribucije u regionu uvode vanredne procedure da bi ublažile posledice širenja oboljenja COVID-19. Elektroenergetski sistemi dolaze u središte pažnje zajedno sa ostalim nosiocima infrastrukture, presudnim za pokrivanje osnovnih potreba građana i opštu bezbednost u vreme pandemije korona virusa.

Napomenimo da mere društvenog distanciranja i usporavanje ekonomske aktivnosti vode ka slabljenju potražnje za električnom energijom na globalnom nivou, pa i u Jugoistočnoj Evropi. Toplije vreme trebalo bi da doprinese olakšavanju pritiska pre nego što počne sezona korišćenja klimatizacionih uređaja.

Hrvatski nacionalni energetski konglomerat HEP grupa naložio je radnicima da kod kuće obavljaju sve zadatke koje mogu. Pogotovo oni u centrali u Zagrebu. Jedna osoba zaposlena tamo bila je među prvima u zemlji kod kojih je potvrđena infekcija. Tada je njenim bliskim saradnicima rečeno da ne dolaze na posao.

Računi za komunalije mogu da se plate dva ili tri meseca kasnije

Elektroprivreda Srbije, EPS, okupila je krizni štab i saopštila da je preduzela sve neophodne mere. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da se procedure za ponašanje zaposlenih “definišu” kako bi se održao nesmetan rad i proizvodnja i snabdevanje energentima.

Stanje je “apsolutno stabilno i nema nikakvih problema u funkcionisanju i snabdevanju,” naveo je. EPS je ranije zabranio službena putovanja i odložio sastanke. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će vlada prekinuti rad šaltera svih javnih službi. Ovaj potez bi onda trebalo da važi i za EPS, koji je u državnom vlasništvu.

Starijim potrošačima će, po svemu sudeći, biti dozvoljeno da račune za komunalne usluge plate sa zakašnjenjem od dva ili tri meseca, zavisno od dužine trajanja krize, izjavila je. Srbija je uvela vanredno stanje.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Elektroprivreda HZHB, kompanije u državnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini, saopštile su da je snabdevanje uredno. Prva je takođe naglasila da je pojačala higijenske mere, ali i pozvala korisnike da račune plaćaju elektronski. Dodala je da ne plaćaju proviziju oni koji primaju e-račune, preko imejla.

Elektroprivreda Republike Srpske – ERS, treća državna kompanija u tom sektoru u BiH, takođe je obustavila poslovna putovanja. Ona zapošljava preko 10.000 ljudi. Svako ko može radi kod kuće, a u prostorijama kompanije u svakoj sobi može istovremeno biti najviše troje ljudi.

Trudnice, stariji zaposleni i oni s osetljivim zdravljem posebno su pošteđeni. ERS je naveo da radne prostorije moraju svakog dana da se dezinfikuju, a da će neophodni radnici dobiti zaštitnu opremu.

ELES počeo sa izolovanim 14-dnevnim smenama u kontrolnom centru

Slovenačka kompanija za prenos ELES saopštila je da će njen tim od šest ljudi u nacionalnom kontrolnom centru biti izolovan 14 dana. Dodala je da će ga onda zameniti kolege koje su bile u kućnom karantinu. Prve vanredne mere su uvedene 24. februara, a od tada se prilagođavaju, stoji u saopštenju za štampu.

Osnovne zaštitne mere koje sprovode elektroenergetski sistemi na Balkanu nisu izostali ni u glavnom proizvođaču električne energije – Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), i zavisnim firmama, gde se protokol podešava za borbu protiv korona virusa. Grupa pet elektrodistributera u Sloveniji isto je pooštrila mere. Oni su se obavezali da će razmenjivati kadar ukoliko bude neophodno.

Nuklearna elektrana u Krškom je zabranila posete i putovanja i nametnula dvosedmični karantin za sve zaposlene koji se vraćaju iz Italije. Sastanci su prebačeni onlajn. Uprava te nuklearne elektrane uvela je merenje temperature svakoga ko ulazi.

ESM: Vode ne manjka

Vasko Kovačevski, generalni direktor ESM-a, demantovao je tvrdnje da su akumulacije u hidrocentralama u Severnoj Makedoniji na minimumu i izjavio da se nivo vode podiže. Ipak, priznao je da je proizvodnja na 70 odsto od planirane i naveo da je firma svesna odgovornosti za prirodne resurse i njihovog značaja. Vode za piće i navodnjavanje je dovoljno, po rečima generalnog direktora, koji je dodao da je situacija bila slična ili čak gora 2017., 2015., 2012. i 2008. godine.

Ograničenje kretanja za radnike grčke elektroprivrede

EnergyPress je izvestio da je glavni proizvođač električne energije u Grčkoj, kompanija PPC, poznat i kao DEI, preuzeo deo svog novog protokola iz Italije. Ovi elektroenergetski sistemi imaju radnike na terenu kojima je dozvoljeno da se kreću isključivo ka poslu i kući da bi se zaštitili od korona virusa.

Dalje, oni ne smeju da koriste javni prevoz. Ovi zaposleni moraju da izbegavaju kolege iz drugih smena. PPC je saopštio da samo pet potrošača može istovremeno da bude u njenim predstavništvima i da je na ulazu video nadzor.

Radnici PPC-ja u tehničkoj službi mogu da idu isključivo na posao i kući i to samo privatnim automobilima, a ne smeju da budu u fizičkom kontaktu s ljudima iz drugih smena.

On je pozvao zainteresovane strane da se obrate preko kol centra ili kompanijskog vebsajta. Rad na daljinu u firmi je sve više zastupljen, uz poštede za zaposlene s osetljivim zdravljem, dodato je u saopštenju.

Onlajn korisnički centri šire usluge

Sada se od kuće radi više i u nacionalnom operateru za prenos električne energije – IPTO ili ADMIE, kao i u grčkoj distribuciji HEDNO. Potonja je naglasila da je unapredila svoj kontakt-centar tako da pokriva skoro sve usluge koje pruža.

Pomenuta medijska kuća je napomenula da se investitori suočavaju sa daljim zastojima u postupku priključenja na mrežu. Već je bilo zagušenja u obradi zahteva za fotonaponska postrojenja, a i treba da se održe aukcije za solarne elektrane i vetroparkove.

Sledeća runda, koju je regulatorno telo RAE zakazalo za 2. april još uvek je u rasporedu, pošto će biti obavljena elektronski. Od značaja mogu biti i poslednji izveštaji o smanjenju isporuka solarnih panela iz Kine.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!