Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Blagi pad...

Region: Blagi pad spot cena ali i dalje ostaju blizu 100 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Blago zahlađenje u regionu donelo je i pad potrošnje električne energije i, posledično, smanjenje spot cena u Jugoistočnoj Evropi u periodu od 14. do 20. avgusta, osim u Hrvatskoj i Sloveniji. Rekordno poskupljenje gasa na evropskim berzama uticalo je na pad doprinosa elektrana na gas, dok je udeo termo i nukelarnih kapaciteta ostao na istom nivoa, uz blago smanjenje proizvodnje vetra.

U prethodnoj sedmici, najskuplja berza u regionu je slovančki BSP, sa cenom od 119,2 evra po MWh, dok grčko i bugarsko spot tržište beleže najosetniji pad, za preko 22 evra po MWh.

U nedelji od 14. do 20. avgusta na srpskoj berzi SEEPEX, električane energija na DAM je samo u nedelju koštala ispod 101 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena ipak je niža u odnosu na prošlonedeljnih 118,5 evra po MWh i iznosi 106,3 evra po MWh.

U istom periodu, najniža cena na IBEX DAM iznosila je 92,8 evra po MWh, a najviša – 104,56 evra po MWh, što je značajno manje u odnosu na prošlonedeljni rekord od preko 145 evra.

Prosečna spot cena je smanjena na nedeljnom nivou sa 121,2 evra po MWh na 98,7 evra.

Iako je električna energija na IBEX DAM i dalje skupa, ovakav pad spot cene za blizu 20% na nedeljnom nivou nije viđen tokom čitavog leta, a posledica je ulaska na tržište dodatnih kapaciteta državne TE Marica Istok 2.

Međutim, situacija u zemlji ostaje nestabilna, s obzirom da su energetski regulator i specijalno tužilaštvo pokrenuli istragu zbog visokih cena na IBEX u prethodnom periodu, a mogle su se čuti i optužbe za formiranje kartelskog sporazuma na berzi.

Što se tiče grčkog spot tržišta, najniža cena ostvarena je u nedelju, 15. avgusta – 96,2 evra po MWh, a najviša 17. avgusta – 117,1 evra po MWh. Prošlonedeljni rekord iznosio je blizu 160 evra po MWh.

Električna energija je u proseku na nedeljnom nivou koštala  104,8 evra po MWh, u odnosu na 131,2 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište bilo je kaplovano samo u subotu, 14. avgusta.

Na OPCOM DAM električnom energijom se trgovalo za preko 95 evra po MWh. Iako je rumunsko i mađarsko tržište u sredu, 18. avgusta, bilo najskuplje u Evropi, sa 130,1 evro po MWh, prosečna spot cena na OPCOM DAM beleži pad u odnosu na prethodnu nedelju, na 106,1 evro po MWh.

Rumunsko i mađarsko tržište bilo je kaplovano čitave nedelje, osim u četvrtak, 19. avgusta, kada je mađarsko tržište bilo skuplje za manje od jednog evra.

Na BSP i CROPEX, prosečna nedeljna cena gotovo je identična prošlonedeljnoj i iznosila je 119,2 evra po MWh (u odnosu na 119 evra). Električna energija je gotovo tokom čitave nedelje, osim u sredu i četvrtak, prelazila prag od 100 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!