Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Blagi pad...

Region: Blagi pad spot cena ali i dalje ostaju blizu 100 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Blago zahlađenje u regionu donelo je i pad potrošnje električne energije i, posledično, smanjenje spot cena u Jugoistočnoj Evropi u periodu od 14. do 20. avgusta, osim u Hrvatskoj i Sloveniji. Rekordno poskupljenje gasa na evropskim berzama uticalo je na pad doprinosa elektrana na gas, dok je udeo termo i nukelarnih kapaciteta ostao na istom nivoa, uz blago smanjenje proizvodnje vetra.

U prethodnoj sedmici, najskuplja berza u regionu je slovančki BSP, sa cenom od 119,2 evra po MWh, dok grčko i bugarsko spot tržište beleže najosetniji pad, za preko 22 evra po MWh.

U nedelji od 14. do 20. avgusta na srpskoj berzi SEEPEX, električane energija na DAM je samo u nedelju koštala ispod 101 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena ipak je niža u odnosu na prošlonedeljnih 118,5 evra po MWh i iznosi 106,3 evra po MWh.

U istom periodu, najniža cena na IBEX DAM iznosila je 92,8 evra po MWh, a najviša – 104,56 evra po MWh, što je značajno manje u odnosu na prošlonedeljni rekord od preko 145 evra.

Prosečna spot cena je smanjena na nedeljnom nivou sa 121,2 evra po MWh na 98,7 evra.

Iako je električna energija na IBEX DAM i dalje skupa, ovakav pad spot cene za blizu 20% na nedeljnom nivou nije viđen tokom čitavog leta, a posledica je ulaska na tržište dodatnih kapaciteta državne TE Marica Istok 2.

Međutim, situacija u zemlji ostaje nestabilna, s obzirom da su energetski regulator i specijalno tužilaštvo pokrenuli istragu zbog visokih cena na IBEX u prethodnom periodu, a mogle su se čuti i optužbe za formiranje kartelskog sporazuma na berzi.

Što se tiče grčkog spot tržišta, najniža cena ostvarena je u nedelju, 15. avgusta – 96,2 evra po MWh, a najviša 17. avgusta – 117,1 evra po MWh. Prošlonedeljni rekord iznosio je blizu 160 evra po MWh.

Električna energija je u proseku na nedeljnom nivou koštala  104,8 evra po MWh, u odnosu na 131,2 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište bilo je kaplovano samo u subotu, 14. avgusta.

Na OPCOM DAM električnom energijom se trgovalo za preko 95 evra po MWh. Iako je rumunsko i mađarsko tržište u sredu, 18. avgusta, bilo najskuplje u Evropi, sa 130,1 evro po MWh, prosečna spot cena na OPCOM DAM beleži pad u odnosu na prethodnu nedelju, na 106,1 evro po MWh.

Rumunsko i mađarsko tržište bilo je kaplovano čitave nedelje, osim u četvrtak, 19. avgusta, kada je mađarsko tržište bilo skuplje za manje od jednog evra.

Na BSP i CROPEX, prosečna nedeljna cena gotovo je identična prošlonedeljnoj i iznosila je 119,2 evra po MWh (u odnosu na 119 evra). Električna energija je gotovo tokom čitave nedelje, osim u sredu i četvrtak, prelazila prag od 100 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!