Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRB Kolubara planovi...

RB Kolubara planovi za 2012, Slobodan Mitrović

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Slobodan Mitrović, direktorom za strategiju i investicije u proizvodnji Direkcije za strategiju i investicije „Elektroprivrede Srbije”

Tokom 2011. održano deset sednica Skupštine „Kolubare”, doneto 127 odluka na redovnim sednicama, 24 odluke na vansedničnim zasedanjima i 32 zaključka

Kraj  poslovne  2011.  godine  povod   je za  razgovor  sa  Slobodanom   Mitrovićem,  direktorom  za  strategiju  i  investicije  u  proizvodnji  Direkcije  za  strategiju  i  investicije „Elektroprivrede Srbije”, koji je ispred osnivača  pre  dve  godine  imenovan  za ovlašćenog  predstavnika  u  Skupštini Rudarskog basena „Kolubara”. Sa Mitrovićem  smo  razgovarali  o  temama  koje  su vezane  za  poslovanje  „Kolubare”,  odlukama od vitalnog značaja i planovima za godinu pred nama.

Koje  su  najbitnije  teme  koje  su  razmatrane  na  sednicama  Skupštine  RB „Kolubara” u 2011. godini?

–  Od  početka  2011.  godine  do  polovine  decembra  održano  je  deset  sednica Skupštine  RB  „Kolubara”,  na  kojima  je doneto ukupno 127 odluka, od kojih su 32 zaključka.  Vansednično  su  donete  24  odluke. Teme od vitalnog značaja o kojima se raspravljalo na sednicama u 2011. godini vezane su uglavnom za redovno poslovanje privrednog  društva.  Doneta  je  odluka  o odobravanju  finansijskih  izveštaja  za 2010­u,  usvojen  je  plan  nabavke  za  2011. godinu,  izveštaji  o  poslovanju  za  2010. godinu,  kao  i  tromesečni  izveštaji  tekuće  godine.  Takođe  su  na  redovnom  radu  Skupštine  razmatrani  i  usvajani izveštaji  o  utrošku  sredstava  za  sponzorstva, donacije, humanitarne, sportske i  druge  aktivnosti,  reklamu,  propagandu,  reprezentaciju,  naknadu  članovima Skupštine i internom revizoru.

Uprkos  smanjenju  sredstava  za  dona cije  i  sponzorstva  „Kolubara”  je  u 2011.  godini  ponovo  bila  na  visini zadatka  i  dokazala  visok  stepen  društvene  odgovornosti.  Vaš  komentar na sredstva upućena u materijalnoj pomoći i uglju?

–  „Kolubara”  je  i  u  2011.  godini  pokušala  da  održava  visok  nivo  socijalne  odgovornosti,  kao  i  svih  prethodnih godina  do  sada,  sa  ciljem  da  se  pomogne, a  po  prioritetima  važnosti.  U  skupštinskoj proceduri uobičajeno je ra zmatranje  molbi  i  zahteva  za  finan sijsku  i druge vrste pomoći  ustanovama, sportskim klubovima, crkvama, manastirima i nemoćnim licima. Do sada je na sponzorstva  i  donacije  utrošeno  ukupno 96.054.325 dinara. Pre svega, gro novčanih sredstava upućen je za humanitarne aktivnosti  (učestvovanje u donaciji za kupovinu dva inkubatora), pomoći obolelima, ulaganje u sport i kulturna dešavanja, finansiranje međunarodne konferencije u rudarstvu, Radničkih sportskih igara zaposlenih u „Elektroprivredi Srbije” i slično. Među najznačajnijim primaocima novčanih donacija bili su Sportsko društvo „Kolubara”, Centar  za  kulturu Lazarevac, Crkvena opština Lazarevac, Hram Sv. velikomučenika Dimitrija, Fond B92, Ministarstvo unutrašnjih poslova (Uprava za zajedničke poslove). Prema odlukama Skupštine „Kolubare”, u vidu donacija isporučeno je 2.860 tona suvog i 80 tona sirovog  uglja za  potrebe  grejne sezone 2011/2012. za crkve i manastire i ustanove sa šireg područja Republike Srbije, porodice umrlih i poginulih radnika u RB „Kolubara” u periodu od 01. 01. 2001. Do 27. 09. 2011. godine, kao i penzionere iz ukinutih jamskih pogona.

Tokom  leta, počeli  su  radovi  na preseljenju vreočkog groblja, što je bio preduslov za kontinuiranu proizvodnju uglja u narednim godinama. „Kolubaru” čekaju brojni  veliki investicioni poslovi u cilju otvaranja novih površinskih kopova. Koje su bile najveće investicije u 2011. godini?

– „Kolubara” je u 2011. godini realizovala oko 70 posto plana investicija. Najveći deo investicionih aktivnosti „Kolubare” bio je usmeren u dva pravca: preseljenju sela i groblja MZ Vreoci prema utvrđenim programskim osnovama i revitalizaciji postojeće, pripremi i nabavci nove opreme na površinskim kopovima.

Za preseljenje MZ Vreoci (sa izmeštanjem  groblja) utrošeno  je  1.570.262.000 dinara. Od ukupnog broja grobnih mesta kojih je bilo oko 4.500, do sada je završeno preseljenje 3.000 grobova. Značajna je činjenica da se ove aktivnosti za sada odvijaju prema utvrđenim „programskim osnovama za preseljenje”.

Tokom  2011. godine glavne aktivnosti bile su usmerene na revitalizaciju postojeće opreme koja nakon rada na Polju„D” prelazi na nove površinske kopove, polja „C” i „E”. Nova oprema u ovoj godini nije nabavljana, ali su vršene pripreme za realizaciju više projekata koji uključuju nabavku nove opreme. U završnoj fazi je izbor proizvođača za rotorni bager koji bi radio na BTU sistemu kop „Tamnava­Zapadno polje”, a vrednost ovog rotornog bagera je oko 18 miliona evra. Takođe je u proceduri realizacija dva kredita: kredit EBRD banke od 80 miliona evra za nabavku BTO sistema za Polje „C” i kredit Kf W od 74 miliona evra za nabavku odlagača za međuslojnu jalovinu i sistema za kontrolu i upravljanje kvalitetom uglja na tamnavskim kopovima uključujući i opremu na deponiji u krugu drobilane u Kaleniću.

Iako je tokom tekuće godine bilo problema i nepovoljnih okolnosti, rudari „Kolubare” zabeležiće odlične proizvodne rezultate. Prema očekivanjima u 2011. godini biće ostvarena rekordna proizvodnja uglja! Vaš kome tar na proizvodne rezultate?

– U planu investicija EPS­a do 2015, a samim tim i privrednim društvima u njenom sastavu, osnovne aktivnosti  su bile usmerene na projekte za održavanje tekuće proizvodnje  i  unapređenje životne sredine i investicione projekte za povećanje proizvodnje. I pored teškoća na koje se nailazilo tokom realizacije postavljenih ciljeva u svim segmentima je u činjen  značajan  napredak. RB „Kolubara” je uvek postavljala realne  planove  poslovanja.  Činjenica je da su ovi planovi bili uslovljeni nizom ograničavajućih faktora. Međutim, „Kolubara” je uvek, nezavisno od toga proizvodila zahtevane i potrebne količine uglja, a koje su po pravilu premašivale planirane, kao što je i ove godine do 1. decembra ispunila plan sa 105 posto.

U  prethodnim  godinama  nizom  sistemskih  aktivnosti „Kolubara” je dostigla nivo stabilnog, pouzdanog proizvođača uglja, čime je prvi i najznačajniji korak za stvaranje uslova za podizanje proizvodnje učinjen. Pored revitalizacije postojeće opreme u rudarskom basenu nabavljena je i nova oprema. Ali nije se radilo samo na podizanju pogonske spremnosti opreme na površinskim kopovima, već i na usavršavanju i podizanju znanja zaposlenih kao svakako najznačajnijem faktoru u nizu potrebnih uslova za uspešno poslovanje. Ovi, ali i drugi elementi su omogućili postignute rezultate i daju osnovu da će se trend uspešnog rada nastaviti.

Koji su planovi za 2012. godinu i koje investicije su planirane?

Planom EPS-a za 2012. godinu i predviđenim sredstvima jasno se može videti da je „Kolubara” i u narednoj godini u prvom prioritetu za rešavanje problema za obezbeđivanje dovoljnih količina uglja, neophodnih za ostvarivanje elektroenergetskog bilansa Srbije. Sa predviđenim sredstvima od oko 10 milijardi dinara za investicije iz sopstvenih sredstava, maksimalnim angažovanjem svih radnika, podrškom lokalnih samouprava, nadležnih institucija, ministarstava i Vlade Srbije, „Kolubara” može ostati siguran snabdevač termokapaciteta ugljem u narednom periodu. Pored ogromnih već preuzetih aktivnosti na eksproprijaciji i izmeštanju infrastrukture u 2012. godini, neophodno je da se ulože dodatni napori za izradu nove investiciono-tehniče dokumentacije, nabavku nove i modernizaciju i revitalizaciju postojeće opreme za otkopavanja jalovine i uglja u narednom vremenskom periodu.

Prema planu EPS-a i „Kolubare” za narednu godinu, planirana sredstva EPS-a za eksproprijaciju i preseljavanje groblja i naselja Vreoci su 2,5 milijarde, za eksproprijaciju redovnog napredovanja fronta radova oko 900 miliona, za premeštanje građevinskih objekata i izmeštanje infrastrukture oko 1,35 miliona, za nabavku nove opreme, revitalizaciju postojeće, revitalizaciju TS i nabavku pomoćne mehanizacije oko tri miliona, za zaštitu životne sredine ispunjenje obaveza prema okolnim samoupravama na čijoj teritoriji se izvode rudarski radovi, projektovanje, istražni radovi i ostalo oko 1,3 miliona, za preradu ukupno 896 miliona.

Sigurno najveća planirana investicija u 2012. godini je iz nekomercijalnog kredita EBRD i Kf W banke u vrednosti od 140 miliona evra za nabavku jednog novog odlagača za „Tamnava- Zapadno polje”, izgradnju deponije i sistema upravljanja kvatetom na tamnavskim kopovima i nabavku novog BTO sistema, kapaciteta 6.600 kubika jalovine na sat, za Polje „B/C”. Ova investicija prema planu EBRD i Kf W banke je otpočela, a aktivnosti na samoj realizaciji projekta se očekuju već od početka naredne godine. Završetkom ovog projekta i drugim aktivnostima, „Kolubara” će od glavnog zagađivača u ovoj sredini postati najveći ulagač u projekte zaštite životne sredine. I još jednom dokazuje da proizvodnja i ekologija jedno bez drugoga ne mogu. Rudarski basen je u nimalo lakom periodu za to privredno društvo ostvario veoma dobre proizvodne rezultate. Proizvođač uglja, kao i sama „Elektroprivreda Srbije”, moraju najširoj javnosti i vlasniku na početku svake zime da dokazuju da i dalje ostaju oslonac države i najveća i najbolja kompanija u Srbiji.

I pored mnogobrojnih pokušaja pojedinačnih, sitnih, interesnih, internih i eksternih aktivnosti koje su imale za cilj da uruše ugled RB „Kolubara” i umanje njen doprinos u EPS-u, zaposleni u „Kolubari” su još jednom dokazali da proizvodnja uglja nije osobina, već sposobnost i znanje i da svakodnevna borba sa prirodnim  silama za svaku tonu i kubik je čini samo još jačim.

Nadam se da će zaposleni u RB „Kolubara” istrajati i svojom odanošću, stručnošću i predanošću i dalje beležiti dobre rezultate i svi zajedno doprineti na unapređenju procesa rada i prevazilaženju svih neizvesnosti. Dugogodišnje teškoće s jedne i ambiciozni planovi s druge strane navode na nedvosmisleni zaključak da moramo svakodnevno raditi na procesu podizanja poslovne efikasnosti.

Izvor: RBK Magazin

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Naftne kompanije optužuju Jugopetrol za zloupotrebu tržišta

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore formalno je zatražilo od Agencije za zaštitu konkurencije da istraži navodne zloupotrebe tržišne dominacije od strane Jugopetrola. Udruženje, koje se sastoji od oko 15 vlasnika benzinskih stanica, tvrdi da Jugopetrol sprovodi nepravedne prakse tako...

Hrvatska: SOCAR započinje isporuke gasa, proširujući energetski doseg Azerbejdžana u Evropi

Početkom septembra, Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR) započela je isporuke prirodnog gasa Hrvatskoj, kako izveštava Azernews. Ovaj korak, postignut saradnjom vlada Azerbejdžana i Hrvatske uz pomoć PPD-a i MET Group-a, naglašava posvećenost Azerbejdžana da bude pouzdan energetski partner za...

Azerbejdžan planira drastično povećanje izvoza gasa u Srbiju

Azerbejdžan planira značajno povećanje izvoza prirodnog gasa u Srbiju, izjavio je azerski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov. Dana 2. septembra, Bajramov je saopštio da su Državna naftna kompanija Azerbejdžanske Republike (SOCAR) i srpski Srbijagas postigli sporazum o povećanju godišnjeg...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!