Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoRast tržište kritičnih...

Rast tržište kritičnih minerala bez presedana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U prvom godišnjem pregledu tržišta, IEA primećuje porast planiranih projekata, ali smatra da je potrebno više posla da bi se obezbedile raznovrsne i održive zalihe minerala za podršku energetskim tranzicijama.

Tržište minerala koji pomažu u pogonu električnih vozila, vetroturbina, solarnih panela i drugih tehnologija ključnih za tranziciju čiste energije udvostručilo se u poslednjih pet godina, navodi se u novom izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Prvi godišnji IEA kritični pregled tržišta minerala, objavljen danas zajedno sa novim istraživačem podataka na mreži, pokazuje da rekordna primena tehnologija čiste energije pokrećeogromnu potražnju za mineralima kao što su litijum, kobalt, nikl i bakar. 

Od 2017. do 2022. godine, energetski sektor je bio glavni faktor utrostručenja ukupne potražnje za litijumom, skoka potražnje za kobaltom od 70% i povećanja potražnje za niklom od 40%. Tržište energetskih tranzicionih minerala dostiglo je 320 milijardi dolara u 2022. godini i predviđeno je za kontinuirani brzi rast, pomerajući ga sve više u centralnu scenu globalne rudarske industrije.

Kao odgovor, ulaganja u razvoj kritičnih minerala porasla su za 30% prošle godine, nakon povećanja od 20% u 2021. godini.Među različitim mineralima, litijum je zabeležio najoštrije povećanje investicija, skok od 50%, a zatim slede bakar i nikl. Snažan rast potrošnje kompanija na razvoj mineralnih sirovina podržava pristupačnost i brzinu tranzicije čiste energije, na koju će u velikoj meri uticati dostupnost kritičnih minerala.

„U ključnom trenutku za prelazak na čistu energiju širom sveta, ohrabreni smo brzim rastom tržišta kritičnih minerala, koji su ključni za svet da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. „I pored toga, ostaju veliki izazovi. Mnogo više treba da se uradi kako bi se osiguralo da lanci snabdevanja za kritične minerale budu sigurni i održivi. IEA će nastaviti svoje liderstvo u ovom prostoru sa najnovijim istraživanjima i analizama, kao i okupljanjem vlada, kompanija i drugih zainteresovanih strana kako bi pokrenuli napredak, posebno na našem Samitu o kritičnim mineralima i čistoj energiji 28. septembra.

Ako se realizuju svi planirani kritični projekti minerala širom sveta, snabdevanje bi moglo biti dovoljno da podrži nacionalna klimatska obećanja koje su objavile vlade, prema analizi IEA. Međutim, rizik od kašnjenja projekta i nedostataka specifičnih za tehnologiju ostavlja malo prostora za samozadovoljstvo u pogledu adekvatnosti snabdevanja. A više projekata bi u svakom slučaju bilo potrebno do 2030. godine u scenariju koji ograničava globalno zagrevanje na 1,5 °C.

Raznolikost ponude takođe ostaje zabrinjavajuća, sa mnogim najavama novih projekata iz već dominantnih zemalja. U poređenju sa pre tri godine, udeo tri najveća proizvođača minerala u 2022. godini je ostao nepromenjen ili se dodatno povećao, posebno za nikl i kobalt. Pored toga, prakse zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG) ostvaruju različit napredak. Kompanije napreduju u ulaganju u zajednicu, bezbednosti radnika i rodnoj ravnoteži. Međutim, emisije gasova staklene bašte ostaju visoke, sa otprilike istom količinom koja se emituje po toni mineralne proizvodnje svake godine. Povlačenje vode skoro se udvostručilo od 2018. do 2021. godine.

Prateći pregled tržišta kritičnih minerala 2023 je novi IEA Critical Minerals Data Explorer, interaktivni onlajn alat koji omogućava korisnicima da lako pristupe podacima i projekcijama IEA za kritične minerale i da se kreću prema njima. U svojoj početnoj verziji, alatka korisnicima pruža pristup projekcijama potražnje IEA-e prema različitim scenarijima i tehnološkim trendovima. Informacije na strani snabdevanja biće dodane u budućim ažuriranjima.

Od značajne analize IEA-e o ulozi kritičnih minerala u tranziciji čiste energije 2021. i novih ministarskih mandata koje je dobila od svojih vlada članica u martu 2022. godine, Agencija je proširila svoj rad na kritičnim mineralima kako bi pomogla kreatorima politike da se pozabave novim izazovima. G7 je takođe nedavno zatražila da pruži podršku u različitim aspektima ponude i potražnje kritičnih minerala.

Kako bi ojačala međunarodni dijalog i saradnju po tom pitanju, IEA će biti domaćin prvog međunarodnog samita o ključnim mineralima i njihovoj ulozi u tranziciji čiste energije 28. septembra u Parizu, sazvavši ministre iz zemalja iz IEA porodice i šire, uključujući i velike minerale proizvođači i potrošači, kao i poslovni lideri, investitori, rukovodioci međunarodnih organizacija i predstavnici civilnog društva.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!