Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikePrvi kilovati sredinom...

Prvi kilovati sredinom 2013. Godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Potpisan ugovor o izgradnji četri male hidroelektrane između JP EPS i JKP  „Naissus” Niš

Ugovor između  „Elektroprivrede Srbije“ i JKP  „Naissus” iz Niša o projektovanju i izgradnji četiri mini – hidorelektrane potpisan je juče. Ugovor su potpisali Dragan Milentijević, v. D. Direktora ED  „Jugoistok”, u ime  „Elektroprivrede Srbije“ i Aleksandar Mitić, direktor JKP  „Naissus”. Potpisivanju su prisustvovali i Vladimir Đorđević, izvršni direktor za obnovljive izvore energije u JP EPS, Mihajlo Gavrić, direktor Zaštite životne sredine u JP EPS i PD, Oliver Radošević, zamenik direktora ED  „Jugoistok” Niš, Boško Ristić, narodni poslanik i Dragan Ćirković, predsednik opštine Medijana u Nišu.

Proizvodnja električne energije iz ove četiri mini HE podmirivala bi potrebe niškog vodovoda, a višak bi bio usmeravan u sistem EPS – a. Saradnja EPS – a i JKP  „Naissus” – a deo je šireg projekta Elektroprivrede Srbije koji predviđa izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 postojećih malih hidroelektrana u Srbiji.

Vladimir Đorđević, izvršni direktor za obnovljive izvore u JP EPS naveo je da je ovo jedan u nizu projekata koje EPS sam ili zajedno sa partnerima realizuje u poslednje vreme.

– Vlada Republike Srbije donela je dve uredbe kojima stimuliše obnovljivu proizvodnju i ovakvi projekti će sve više dobijati na značaju. U budućnosti je akcenat stavljen na razvoj tih objekata kojih ima širom Srbije – istakao je Đorđević i dodao da će prioritet biti popravljanje elektroenergetskog bilansa i proizvodnja električne energije na ekološki prihvatljiv način. – Tenderska dokumentacija za izgradnju ove četiri male HE je gotova, svi tehnički preduslovi postoje, lokacije su  „čiste” u smislu urbanističkih uslova i imovinskih odnosa, u narednih šest meseci pribaviće se i sve potrebne dozvole i očekivanja su da će u trećem kvrtalu 2013. Godine poteći prvi kilovati struje iz ovih postrojenja.

Mini HE, prema najavama direktora JKP  „Naissus” Aleksandra Mitića, trebalo bi da budu urađene na lokacijama Koritnica, Divljana, Vinik i Čukljenik.

– Izgradnjom mini HE, koje će za pogon turbina i proizvodnju struje koristiti upravo već postojeći pritisak u cevovodu,  „Naissus” će pokriti kompletne troškove za struju, a po nešto možda i zaraditi od prodaje viška struje EPS – u – rekao je direktor niškog vodovodnog preduzeća.

Dragan Milentijević, v. D. Direktor ED  „Jugoistok” zadovoljan je zbog uspostavljene saradnje i potpisivanja ugovora dve značajne karike u razvoju grada, a naveo je da će ukupna snaga ove četiri hidroelktrane biti 650 kWh.

– Ovo je prvi ovakav projekat u Srbiji, a ukupna vrednost investicije je 950. 000 evra. Dogovor EPS – a i Niškog vodovoda je da izradu Studije o izvodljivosti zajednički finansiraju, a računa se i na Fond Zaštite životne sredine – dodao je Milentijević.

Isplativost izgradnje ovakvih objekata nije sporna i očekivanja su da će se, uz stimulativne mere Republike Srbije koje važe 12 godina, uložen novac vratiti za šest do sedam godina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 65 evra/MWh u martu

  Prosečna cena na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u martu 2024. godine iznosila je 65,08 evra/MWh, što je za 6% manje u odnosu na februar (69,35 evra/MWh). Prosečna vršna cena na dan unapred tržištu iznosila je 63,89 evra/MWh, što...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!