Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePredugovor za Kolubaru...

Predugovor za Kolubaru B sredinom juna

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Sredinom juna će biti potpisan predugovor sa italijanskim Edisonom za gradnju termoelektrane “Kolubara B”, što je projekat vredan preko milijardu evra, najavio je juče Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić Škundrić je nakon sastanka srpske delegacije sa italijanskim ministrom za ekonomski razvoj Paolom Romanijem kazao i da je dogovoreno da se za vreme zajedničkog zasedanja vlada Italije i Srbije, sredinom juna u Beogradu potpišu i sporazumi za realizaciju projekata na srednjem toku Drine. Prema njegovim rečima, radi se o projektima gradnje hidroelektrana, a vrednost investicije je veća od 800 miliona evra.

Za hidroelektrane na srednjem delu toka Drine, kazao je, krenuće se s izradom projektne dokumentacije i formiranjem zajedničkog preduzeća i po ubrzanoj proceduri dogovaranje roka za završetak izgradnje.

“Razgovarali smo i o uslovima pod kojima će Italija otkupljivati čistu energiju od Srbije i Republike Srpske i to će biti utanačeno na samitu u Beogradu”, istakao je Škundrić.
On je kazao da se razgovaralo i o projektima proizvodnje čiste energije iz obnovljivih izvora, odnosno o gradnji 10 malih hiroelektrana na Ibru čija vrednost iznosi više od 300 miliona evra.

Partneri u tom projektu su Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija Seći. Prema rečima Škundrića, pojekat gradnje hidroelektrane na Ibru odvija se po planu i krajem ove ili početkom sledeće godine očekuje se i prvi kamen temeljac za jednu ili dve hidroelektrana na toj reci.
U delegaciji Srbije bili su i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić, državni sekretar za energetiku Dušan Mrakić i generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković.

Razgovorima su prisustvovali i ministar energetike Republike Srpske Željko Kovačević i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić.

Izvor elektroenergetika.info 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!