Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaPovećanjem energetske efikasnosti...

Povećanjem energetske efikasnosti BiH bi godišnje uštedjela čak 420 miliona eura

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Memorandum o razumijevanju između Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID), Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Delegacije Evropske unije u BiH o saradnji donatora aktivnih u oblasti energetske efikasnosti u BiH potpisan je danas u Sarajevu.

Ovaj memorandum je od velike važnosti s obzirom na to da predstavlja namjere sva četiri donatora da intenzivno sarađuju i koordiniraju svoje napore ka povećanju energetske efikasnosti u BiH.

Memorandum o razumijevanju su potpisali David J. Barth, šef Misije USAID-a, Alexandra Hilbig, menadžerica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu, Zahira Virani zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, i Natalia Dainiskova, šefica sektora za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

“USAID je razvio projekt Ekonomija energetske efikasnosti da bi se pokazalo da mjere energetske efikasnosti koriste potrošačima tako što, kroz uštede troškova, omogućavaju pristup dodatnim sredstvima. Ovo je snažna poruka javnom mnijenju i ima za cilj mijenjanje načina kako građani posmatraju energetska pitanja”, rekao je Barth.

BiH, istakla je Virani, trenutno troši oko 20 posto svog bruto društvenog proizvoda na energiju, što je tri puta više nego u SAD-u ili zemljama Evropske unije.

Povećavajući energetsku efikasnost u javnim objektima, naglašava, unutar zemlje za 20 posto omogućila bi se ušteda od 420 miliona eura godišnje, što predstavlja 3,8 posto bruto društvenog proizvoda (podatak iz 2008. godine).

“Intervencije radi energetske efikasnosti poput uvođenja termičke izolacije, poboljšanja u sistemu grijanja, energetsko-efikasne ulične rasvjete, semafora itd. imaju najviše potencijala da zaštite okoliš i smanje siromaštvo, što zauzvrat znači otvaranje novih radnih mjesta”, rekla je Virani.

Dainiskova je skrenula pažnju da energetska efikasnost ima centralno mjesto u strategiji Evropske unije do 2020. godine i ostvarenju pametnijeg i održivijeg razvoja koji uključuje sve relevantne aktere i usmjeren je ka ekonomiji koja učinkovito koristi svoje resurse.

“Zbog uštede koju omogućuje, može imati veliku korist za građane, javne ustanove i privredu. Energetska efikasnost predstavlja jedan od troškovno najefektivnijih načina poboljšanja i jačanja sigurnosti energetske ponude i smanjenja emisija CO2 i ostalih zagađujućih materija”, kaže Dainiskova.

Evropska unija nesporno podržava BiH u njenim naporima da provede mjere energetske efikasnosti, a potpisivanje ovog memoranduma o razumijevanju je, ističe,  dodatni znak predanosti Delegacije EU u BiH da doprinese koordiniranom i učinkovitom pristupu praćenja napretka BiH.

Hilbing je izrazila nadu da će plodna saradnja donatora i njihovih organizacija koje pružaju tehničku pomoć u oblasti energetske efikasnosti biti pozitivan primjer za partnerske institucije u BiH koje će time biti ohrabrene da ojačaju saradnju između svojih organizacija i raznih državnih ustanova i tijela.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!