Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaPovećanjem energetske efikasnosti...

Povećanjem energetske efikasnosti BiH bi godišnje uštedjela čak 420 miliona eura

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Memorandum o razumijevanju između Agencije za međunarodni razvoj SAD-a (USAID), Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Delegacije Evropske unije u BiH o saradnji donatora aktivnih u oblasti energetske efikasnosti u BiH potpisan je danas u Sarajevu.

Ovaj memorandum je od velike važnosti s obzirom na to da predstavlja namjere sva četiri donatora da intenzivno sarađuju i koordiniraju svoje napore ka povećanju energetske efikasnosti u BiH.

Memorandum o razumijevanju su potpisali David J. Barth, šef Misije USAID-a, Alexandra Hilbig, menadžerica GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu, Zahira Virani zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a, i Natalia Dainiskova, šefica sektora za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH.

“USAID je razvio projekt Ekonomija energetske efikasnosti da bi se pokazalo da mjere energetske efikasnosti koriste potrošačima tako što, kroz uštede troškova, omogućavaju pristup dodatnim sredstvima. Ovo je snažna poruka javnom mnijenju i ima za cilj mijenjanje načina kako građani posmatraju energetska pitanja”, rekao je Barth.

BiH, istakla je Virani, trenutno troši oko 20 posto svog bruto društvenog proizvoda na energiju, što je tri puta više nego u SAD-u ili zemljama Evropske unije.

Povećavajući energetsku efikasnost u javnim objektima, naglašava, unutar zemlje za 20 posto omogućila bi se ušteda od 420 miliona eura godišnje, što predstavlja 3,8 posto bruto društvenog proizvoda (podatak iz 2008. godine).

“Intervencije radi energetske efikasnosti poput uvođenja termičke izolacije, poboljšanja u sistemu grijanja, energetsko-efikasne ulične rasvjete, semafora itd. imaju najviše potencijala da zaštite okoliš i smanje siromaštvo, što zauzvrat znači otvaranje novih radnih mjesta”, rekla je Virani.

Dainiskova je skrenula pažnju da energetska efikasnost ima centralno mjesto u strategiji Evropske unije do 2020. godine i ostvarenju pametnijeg i održivijeg razvoja koji uključuje sve relevantne aktere i usmjeren je ka ekonomiji koja učinkovito koristi svoje resurse.

“Zbog uštede koju omogućuje, može imati veliku korist za građane, javne ustanove i privredu. Energetska efikasnost predstavlja jedan od troškovno najefektivnijih načina poboljšanja i jačanja sigurnosti energetske ponude i smanjenja emisija CO2 i ostalih zagađujućih materija”, kaže Dainiskova.

Evropska unija nesporno podržava BiH u njenim naporima da provede mjere energetske efikasnosti, a potpisivanje ovog memoranduma o razumijevanju je, ističe,  dodatni znak predanosti Delegacije EU u BiH da doprinese koordiniranom i učinkovitom pristupu praćenja napretka BiH.

Hilbing je izrazila nadu da će plodna saradnja donatora i njihovih organizacija koje pružaju tehničku pomoć u oblasti energetske efikasnosti biti pozitivan primjer za partnerske institucije u BiH koje će time biti ohrabrene da ojačaju saradnju između svojih organizacija i raznih državnih ustanova i tijela.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!