Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikePotrebe za biomasom...

Potrebe za biomasom ugrožavaju najsiromašnije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Sve veća potražnja u svetu za energijom dobijenom iz biomase mogla bi da utiče na promenu namene i oduzimanje zemljišta u siromašnim državama u kojima propisi o bezbednosti hrane i zaštiti imovine nisu dovoljni, saopštio je Međunarodni institut za životnu sredinu i razvoj (IIED). U izveštaju te organizacije se navodi da energija iz biomase čini 77% energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u svetu a da drveće i drvenaste biljke čine 87% biomase koja se koristi.

“Ukoliko ostane nekontrolisan, pritisak da se obezbedi pristup zemljištu mogao bi da ugrozi obezbeđivanje osnovnih potreba za život i bezbednost hrane u najsiromašnijim zemljama sveta”, navela je ta neprofitabilna organzacija, sa sedištem u Londonu, i pozivala da se u javnosti posveti veća pažnja na globalne planove za povećanje proizvodnje biomase.

Vlade u svetu pokušavaju da smanje potrošnju fosilnih goriva i sve se više okreću biomasi a nove tehnologije omogućuju da se iz nje proizvedu tečna goriva ali i električna energija.

Samo u Britaniji postoje planovi da se poveća korišćenje biomase na skoro 60 miliona tona godišnje, dok se sada proizvodi samo milion tona u postrojenjima za proizvodnju struje od biomase, navodi IIED.

Korišćenje lokalnih izvora, kao što su šume u blizini elektrana, rešenje je koje favorizuju u Nemačkoj, Francuskoj i SAD.

Ipak, potraga za jeftinom zemljom, dobrim klimatskim uslovima i niskim cenama transporta mogla bi da usmeri investitore ka Africi i jugoistočnoj Aziji gde mnoge zemlje pate od nestašica hrane i nedovoljnih imovinskih propisa.

Uzgajanje biljaka za biomasu moglo bi da prouzrokuje izmeštanje siromašnih i marginalizovanih zajednica sa zemlje koju obrađuju generacijama ali nemaju formalna prava na nju, upozorava izveštaj. “Usevi za biomasu mogli bi takođe da se nadmeću za najbolju zemlju sa prehrambenim usevima što bi dalje dovelo do nedostatka hrane i još više marginalizovalo male proizvođače i farmere”, upozorava IIED.

Imajući u vidu da će potražnja za drvetom premašiti proizvodnju za 600% u nekim zemljama kao i brzinu kojom drveće raste u tropskim krajevima, neke razvijene zemlje bi mogle da se okrenu novim dobavljačima na jugu da bi popunili potrebe za biomasom.

Već sada proizvođači iz Brazila sve su zainteresovaniji da pokrenu izvoz drvnih ostataka u Evropu, a i Afrika će verovatno imati važnu ulogu u snabdevanju Evrope.

“Sve oči su uprte u hranu i biogoriva ali plantaže drveća za dobijanje biomase mogle bi uskoro postati važan pokretač u globalnoj trci za zemljištem”, rekao je Lorenco Kotula (Lorenzo Cotula), istraživač iz IIED i jedan od autora izveštaja.

Ulaganje u plantaže biomase moglo bi postati sve unosnije u godinama koje dolaze jer cene fosilnog goriva rastu dok cene biomase opadaju jer se unapređuje tehnologija za njeno dobijanje, navodi se u izveštaju. Plantaže biomase mogle bi da donesu i dodatne načine zarade kao što je trgovina kvotama za emitovanje štetnih gasova.

Izvor euractiv.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!